DAME SKRIVAJU PREVARU: Zašto monogamija teže pada ženama nego muškarcima?

Stručnjaci sada dovode u pitanje ideje o polovima i vernosti, koje su ukorenjene u mislima čitavog čovečanstva...

Naširoko se smatra da monogamija predstavlja nešto prirodnije za žene, nego što se to dešava sa muškarcima. Mnogi ljudi koji su zagovornici ovog narativa, tvrdi da su polovi drugačije "podešeni", jer su žene (navodno) evoluirale tako da budu monogamna bića, dok su muškarci promiskuitetni.

Ipak, kako saznajemo, te tvrdnje po svemu sudeći nisu istinite. Žene će ređe otkrivati svoje "mane", odnosno prevare, pa ćemo samim tim teže saznati za njih. Asimetrična stigma koja uokviruje žensku neveru i dalje sa sobom donosi dvostruke standarde, zbog čega i smatramo da je muškarcima prirodnije da varaju.

Prema nekim izveštajima, 13 posto žena prevarilo je svog supružnika, dok je čak pedeset posto priznalo da je imalo seksualni odnos sa nekim ko nije njihov supružnih dok su bile u braku. Žene u dvadesetim koje su udate, prema tim podacima, daleko više varaju svoje muževe, nego što oni varaju njih.

Tvrdnje da muškarci varaju samo zbog seksa, dok žene traže novu emotivnu povezanost, takođe su u potpunosti neistinite. Žene varaju iz istog razloga kao i muškarci – one žele sjajan seks i često ne žele nikakvu povezanost sa osobom koje varaju izvan toga. Ženska seksualnost daleko je evoluirala u odnosu na vreme kada su sve ove tvrdnje ustanovljene.

Možda muškarci i žene ipak ne potiču sa različitih planeta? Koje je vaše mišljenje?

Izvor: Prva.rs/Marie Claire
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još