MIRA BANJAC ZAPOSLENA I U DESETOJ DECENIJI: Ne dozvoljavam da bolest ide ispred mene

Mira Banjac zakoračila je u desetu deceniju, a još je vitalna, kreativna i spremna da zarad dobre uloge prelazi kilometre.

U karijeri dugoj bezmalo sedam decenija Mira Banjac ostvarila je na desetine antologijskih uloga – što pred kamerama, što na pozorišnoj sceni, i osvojila najznačajnija priznanja, kojima se broj ne zna. Uprkos poznim godinama, a u novembru je napunila tačno devedeset, svojoj profesiji maksimalno je posvećena. Ne samo što i dalje neumorno snima već ne propušta ni premijere filmova u kojima igra. I to ne zato što joj crveni tepih posebno znači, već više zbog želje da provede vreme sa ljudima koji su joj dragi.

Iako je njeno ime bilo uvršteno na spisak glumaca koji će doći na beogradsku projekciju filma "Grudi", rediteljke Marije Perović, malo ko je verovao da će se vremešna Novosađanka zaista pojaviti u "Kombank dvorani". Kolege su je dočekale oduševljeno, uz reči: "Miro, stigli ste", na šta je ona uz širok osmeh šeretski odgovorila: "Ne dozvoljavam da bolest ide ispred mene."

Kada se pozdravila sa prijateljima, raspitala se za zdravlje njihovih porodica i decu, odvojila je vreme i za novinare. Pre nego što je izašla pred publiku koja ju je oduševljeno pozdravila i nagradila dugotrajnim aplauzom za ulogu bake glavnog junaka Fukija, koga igra Vojin Ćetković, osvrnula se na temu ostvarenja koje, kaže, preporučuje i muškarcima i ženama.

- U pitanju je jedna opaka bolest koja je, nažalost, često smrtonosna. To je nešto što se tiče svih nas, a meni se veoma dopada način na koji je Marija Perović pristupila ovoj temi. Priča nije o samoj bolesti, već o tome kako se sa njom bori osoba koja se razbolela i kako se prema svemu odnosi njena okolina, prijatelji i porodica. Koliko su spremni da pomognu.

Proslavljena glumica zakoračila je u desetu deceniju, ali još je vitalna, kreativna, spremna da radi. Kada je reč o dobroj ulozi, kilometri i putovanja za nju ne predstavljaju nikakav problem. Jubilarni rođendan proslavila je u Sarajevu, gde je snimala dugometražno ostvarenje radnog naziva "Koncentriši se, baba".

- Radila sam kod Pjera Žalice jedan jako dobar film sa odličnom ekipom glumaca. Bilo mi je divno. U Sarajevu nisam bila dugo, još od pre rata. Srećna sam što sam srela stare prijatelje. Svi su na svom mestu i sve je kako treba. Baš sam se napunila lepe energije.

Prošle godine zdravlje joj je bilo narušeno, zbog čega je neko vreme provela u bolnici. Pitamo je kako se danas oseća, da li se oporavila.

- Istina je, malo sam bolovala. U stvari, kod lekara sam otišla zbog jedne naizgled beznačajne i naivne stvari. Zbog problema sa kičmom, malo me je bolela noga. Nažalost, sve se neočekivano zakomplikovalo. U bolnici sam dobila sepsu i neku infekciju. Srećom, sve sam izgurala. Sada je to iza mene, a ja se odlično osećam.

Iako se, kad god je u mogućnosti, rado odazove pozivu da prošeta crvenim tepihom i prisustvuje premijeri i druženju sa gledaocima, iskreno priznaje da joj danas to ne znači kao u mlađim danima. U penziji je odavno, ali kao da nije.

- Uvek se obradujem novom pozivu i ulozi. Srećna sam što imam posla i što još mogu da radim. Trenutno sam na malom odmoru koji mi prija. Ali, i kada ne snimam, ne mirujem. Radim po kući, kuvam ručak, idem na pijacu, družim se sa prijateljima, obilazim biblioteke, posećujem pozorišta... Nema kod mene penzionerskog predaha.

Legendarnu glumicu, koja je ovogodišnji "Festov" laureat nagrade "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, na kraju razgovora pitali smo za planove. Uz širok osmeh je odgovorila:

- Ovih dana se pre svega opuštam i uživam u slobodnom vremenu. Javiću se kad budem imala neku novu ulogu.

Izvor: Hellomagazin.rs
Foto: Hello!/Arhiva

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.