Održana prezentacija o budžetu Indije i mogućnostima za privrednu saradnju između Indije i Srbije

Vlada Indije predstavila je ovog meseca svoj Ekonomski pregled i Godišnji budžet za 2020. godinu. Na dan 25. februara, Njegova ekselencija gospodin Subrata Batačardži, ambasador Indije u Srbiji, predstavio je u Beogradu najvažnije tačke ova dva dokumenta višim zvaničnicima Vlade Srbije, predstavnicima Saveta stranih investitora, Privredne komore Srbije, Razvojne agencije Srbije, Privredne komore Vojvodine i vodećih srpskih kompanija kao što su Yugoimport, MK Group, Agrounija, Delta Holding. Predstavnici srpskih medija i vodećih indijskih kompanija prisutnih na srpskom tržištu takođe su prisustvovali prezentaciji.

Indija je peta najveća privreda sveta, nakon SAD, Kine, Japana i Nemačke. Trenutno, njena ekonomija je vredna 3 biliona dolara. Indija je sebi postavila cilj od 5 biliona dolara do 2024. godine. Tokom prethodnih pet godina, Indija je ostvarila prosečan privredni rast od 6,9%.

Dok se rast u 2019-2020. godini procenjuje na 5%, projekcija rasta u 2020-2021. je 6-6,5%. U budžetu za 2020. godinu veliki akcenat je stavljen na oživljavanje rasta.

Osnove indijske privrede ostaju veoma jake uz strukturne reforme, inkluzivni rast i dobro zauzdanu inflaciju. Prema podacima Svetske banke, Indija zauzima treće mesto na svetu po broju novoosnovanih firmi. Od 2014. do 2019. godine, Indija je privukla direktne strane investicije u iznosu od 284 milijarde dolara. Tokom prethodnih pet godina, od 2008. do 2013. godine, Indija je privukla direktne strane investicije u iznosu od 190 milijardi dolara. Ostvaren je skok od 15% u prilivu direktnih stranih investicija na 26,1 milijardi dolara tokom prve polovine 2019-2020. Sektori usluga i IKT privukli su najveći deo ovih direktnih stranih investicija. Indija beleži i veliki priliv po osnovu doznaka. U prvoj polovini 2019-2020. godine primila je doznake u iznosu od 38,4 milijardi dolara od Indijaca koji žive u inostranstvu, što je za 50% više nego lane.

Novi Zakon o nesolventnosti i bankrotstvu stvorio je uslove za sređivanje bilansa banaka u državnom vlasništvu, dokapitalizaciju banaka i olakšao zatvaranje kompanija. Sprovođenje reforme od istorijske važnosti i uvođenje poreza na robe i usluge ujedinilo je Indiju u ekonomskom smislu.

U budžetu za 2020-2021. veliki akcenat je stavljen na poljoprivredu, navodnjavanje i ruralni razvoj, budući da je čak 28,18 milijardi dolara izdvojeno za ovu svrhu. I u ovom budžetu se velike svote novca izdvajaju za programe socijalne zaštite u oblasti obrazovanja, zdravstva, a namenjene razvoju potrebnih veština, poboljšanju ishrane i čistoće. Infrastruktura je još jedan od glavnih prioriteta. Vlada Indije pokrenula je investicioni program kojim je predviđeno da će u narednih pet godina u infrastrukturu biti uloženo 1,4 biliona dolara.

Ambasador je takođe istakao da postoje mogućnosti da i Srbija ima koristi od privrednog rasta Indije. U 2019.godini, Indija je zabeležila uvoz od 514 milijardi dolara. Potrebu za uvozom ovog obima podstiče rastuća srednja klasa koja broji više od 200 miliona građana (što se može uporediti sa tržištem EU). Proizvodi koje Indija uvozi, a koji Srbiju mogu zanimati su poljoprivredni proizvodi (godišnji uvoz: 16,9 milijardi dolara). U njih se ubraja sveže voće poput jabuka, jestivo ulje, papir i papirna kaša, drvo itd.

Takođe, Indija je i veliki strani investitor. Spoljne direktne strane investicije Indije u formi kapitala, zajmova i garancija iznosile su 12, 6 milijardi dolara u finansijskoj 2018-2019. Glavni sektori indijskih investicija u inostranstvu su automobilska industrija, IT, farmaceutska industrija, istraživanje ugljovodonika, čelik, guma, ugostiteljstvo itd. Indijske investicije u Srbiji prisutne su u sektorima proizvodnje traktora (TAFE preuzeo IMT), proizvodnje hrane (CG Group); aluminijumskih panela (Mulk Holding) i IT parkovima (Embassy Group). Do sada su ostvarena i neka tehnološka

partnerstva. Traktori Mahindra i Sonalika se sastavljaju u Srbiji kao rezultat ovakvih poslovnih partnerstava. Nedavno je zaključeno i slično partnerstvo između Naftne korporacije Indije i Naftne industrije Srbije koje podrazumeva prenos INDMAX tehnologije za rafineriju.

Ambasador je nabrojao i sektore u kojima Srbija može računati na uvoz i tehnološka partnerstva sa Indijom. Ovi sektori su: poljoprivredna mašinerija (učešće Indije na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu 2019. i 2020. godine); informacione tehnologije, farmaceutska industrija, proizvodnja hrane (prostor za primenu srpske tehnologije u Indiji

–učešće Srbije na Sajmu hrane u Indiji 2017.). Posebno tokom trenutnog usporavanja i narušavanja globalnih lanaca snabdevanja, Indija može biti pouzdan partner.

Indijci su i poznati svetski putnici. U 2019. godini, čak 26 miliona Indijaca je putovalo u inostranstvo zarad odmora i razonode. Uobičajene destinacije indijskih turista su Evropa, Severna Amerika, jugoistočna Azija. Bezvizni ulaz u Srbiju otvorio je nove mogućnosti tako da je više od 37,000 Indijaca posetilo Srbiju tokom 2018. i 2019. godine . Fokus na grupni turizam, pakete koji objedinjuju turizam i konferencije za istaknute menadžere, agente, korporacije, uvrštavanje Srbije u turističke paketa za Grčku, Tursku, Švajcarsku, Italiju i druge popularne turističke destinacije u Evropi bi moglo znatno uvećati broj indijskih turista u Srbiji.

Ajurveda i lečenje biljem je još jedna oblast u kojoj se može ostvariti jača saradnja. Ajurveda je u Srbiji prepoznata kao tradicionalni vid lečenja. Indijske metode lečenja biljem su poznate širom sveta. Primena indijskih metoda lečenja biljem u srpskim banjama bi moglo otvoriti nove horizonte u oblasti holističke nege po veoma razumnoj ceni. Ajurvedske klinike u Srbiji mogu pospešiti sličan rast.

Proteklih nekoliko godina, snimanja indijskih filmova u Srbiji je postalo novi trend među indijskim filmskim stvaraocima. Bolivud je najveća svetska fabrika filmova u kojoj se samo u 2019. godini snimilo 3000 filmova. Bolivud donosi prihode od preko 2 milijarde dolara. Uspešna filmska industrija u Indiji takođe obuhvata i regionalne filmove (tamilski, telugu, bengalski itd.), kojih izađe oko 1,600 svake godine. London, Pariz, Švajcarska, SAD, jugoistočna Azija, Mauricijus su uvek bili popularne destinacije za indijske filmske stvaraoce. Nedavno, indijske filmadžije su snimile neke filmove u Srbiji: Uri (hindi), Chekka Chivantha Vaanam (tamilski), Soorma (hindi), Baghi-3 (hindi). Srpska ekonomija bi takođe mogla imati koristi od snimanja indijskih filmova u Srbiji. Ovo bi moglo pospešiti razvoj industrije filmske opreme, uposliti filmske ekipe i popuniti hotelske i turističke kapacitete.

Autor: Nadlanu.com
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još