STRUČNJACI TVRDE: Bake i deke mogu da doprinesu razvoju nezdravih životnih navika kod svojih unuka

Unuci se vole na poseban način, ispunjavaju im se gotovo sve želje, ali se neretko u tome i preteruje. Iako mališanima nesumnjivo sva ta pažnja prija, stručnjaci smatraju da – i pored najboljih namera – bake i deke mogu da doprinesu razvoju nezdravih životnih navika kod svojih unuka, pre svega u ishrani.

Analiza podataka prikupljenih za potrebe 23 ranije studije pokazuje da mališani o kojima brinu bake i deke imaju za 30 odsto veći rizik za pojavu viška kilograma.

Reč je o rezultatima istraživanja koja su sprovedena u devet zemalja na tri kontinenta, a koji su otkrili zabrinjavajuću činjenicu, da iako imaju dobre namere, zbog popustljivosti i potrebe da ugađaju svojim unucima, čak i kad je reč o hrani, bake i deke negativno utiču na prehrambene navike dece, ističu stručnjaci Univerziteta u Vašingtonu.

Problem se pojavljuje i kod insistiranja na fizičkoj aktivnosti mališana, kao i opštoj percepciji zdravog načina života.

Iako se do sada smatralo da su ovim greškama u vaspitanju skloniji odrasli u ekonomski razvijenim zemljama, istraživači upozoravaju da je ovaj trend uočen u svim zemljama koje su bile uključene u istraživanje.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još