Across the Universe

Od liverpulske obale do demonstracija u Njujorku. Od romantične "I wanna hold your hand " do angažovane, ‘prljave’, proročanske i zloupotrebljene - Helter Skelter. Od tako obične ljubavne priče do krvavih jagoda i beskrajnih  polja jagoda . Let it be. All you need is love.
.
Nema ništa novo pod suncem. All across the universe.

Četvrtog dana L’Oreal Paris Cinemanije u Centru "Sava" premijerno je prikazan film "All Across the Universe", američke rediteljke Džuli Tejmor koja je 2002. godine režirala film "Frida", biografsku priču o slikarki Fridi Kalo.

Njen ovogodišnji film, premijerno prikazan na festivalu u Torontu, "All across the universe", mjuzikl zasnovan na pesmama "Bitlsa", naslovljen je po jednoj od najpoetičnijih Lenonovih kompozicija. Film nije biografska priča o slavnoj liverpulskoj četvorci, ali se u mnogo čemu odnosi na članove grupe, razvoj, biografiju.

Mladić iz Liverpula odlazi u Ameriku da pronađe oca. U Prinstonu se sreće s njim ali i nalazi ekipu, upoznaje ljubav svog života. Svi se sele u Njuork i sazrevaju i odrastaju u vrtlogu burnih šezdesetih godina. U filmu svi likovi pevaju i potpuno su prirodni u tome - pevanje je deo radnje, nije veštački nakalemljeno na priču.

Za film su odabrane 34 pesme "Bitlsa" koje su za te potrebe i aranžirane. Likovi se zovu Lucy, Prudence, Jude – kao i likovi poznatih "Beatles" pesama. "I wanna hold your hand" je u filmu sentimentalna balada koju peva mlada Japanka, a "Let it be" peva crni dečak, žrtva uličnih sukoba. Zatim i gospel hor u crkvi na njegovoj sahrani, a scena se produžava i na sahranu mladog dobrovoljca koji je poginuo u Vijetnamu.

Sudaraju se lični i opšti kontekst, pesme su tkivo filma koji se bavi svim fazama "Bitlsa", koji su uticali na svet šezdesetih i duboko bili prožeti tim svetom. Rat u Vijetnamu, rasni sukobi u Americi, hipi pokret, droge, sekte i gurui, prava pobuna, lažna pobuna - lice i naličje, i protagonisti - iskreni, naivni, izmanipulisani, sluđeni, zadivljeni, eksploatisani...

U jednoj sceni sudare se i preliju jedna u drugu Lenonova poetska "Across the Universe" i Mekartnijeva teška "Helter Skelter" i, ako ih oslušnete pažljivije, možda ćete otkriti poruku i razlog filma - svet se ne menja, od šezdesetih do danas.

Film je, naravno, i omaž "Bitlsima". Muziku je filmu prilagodio kompozitor Eliot Goldental. Glavne uloge u filmu tumače (i pevaju) Evan Rejčel Vud i Džim Stardžis a u epizodnim ulogama pojavljuju se Bono Voks, Selma Hajek, Džo Koker... Animirani delovi filma dočaravaju psihodeliju i podsećaju na faze "Bitlsa" kada su, u potrazi za prosvetljenjem, inspiracijom i smislom koketirali sa raznim hemijskim novotarijama svog doba.

Ljubavna priča je centralna, ali je i okvir i polazište za priču o tadašnjem svetu, šezdesetim godinama, njihovom značaju i posledicama. Film ima inventivna rediteljska rešenja, kamera zablista u nekim scenama kreirajući impresivnu fotografiju, prelivanje pesama od angažovane note do potpuno lične vrlo je efektno u više navrata... Tako, na primer - I want you kaže i Uncle Sam mladom regrutu na kog upire prst sa čuvenog plakata i zaljubljena devojka.

Da su epizode i animirani delovi kraći, film bi možda bio efektniji i emotivno jači. Delovi u kojima su prikazani sukobi studenata s policijom asociraju na poznati film o šezdesetim godinama - "O jagodama i krvi".

Odabrati pesme iz čitavog opusa "Bitlsa" i napraviti ’realan’mjuzikl nije bilo lako ali je  sigurno je bilo zabavno. Gledaocima u Centru „Sava“ film je izvukao iz sećanja razne "Beatles" klasike, pesme koje su probudile negde duboko spakovane emocije. I sigurno je da su ih mnogi, posle filma, slušali ponovo kod kuće. Film nije kupljen i neće biti prikazan u bioskopima. Ali, valjda će biti načina da se pogleda. Do te prilike, samo malo podsećanje:

Words are flying out like
endless rain into a paper cup
They slither while they pass
They slip away across the universe
Pools of sorrow waves of joy
are drifting thorough my open mind
Possessing and caressing me
...
Nothing's gonna change my world

Jelena Jovanović

Pogledajte još