MALA, ALI BOGATA DRŽAVA: U Luksemburgu javni prevoz besplatan

Luksemburg je poslednjeg dana februara 2020. godine postao prva država na svetu koja nudi besplatan javni prevoz. Taj potez mala, ali bogata zemlja Evropske unije povukla je da bi pomogla slabije plaćenom stanovništvu i da bi se smanjio broj vozila na putevima.

Neki gradovi u svetu uveli su slične mere koje podrazumevaju besplatnu upotrebu javnog prevoza, ali to nikada nije bilo ovako objedinjena akcija na teritoriji cele države. Besplatan javni prevoz, označen kao "značajna društvena mera", na neki način utiče na približno 40 odsto domaćinstava i procenjuje se da pojedinačno domaćinstvo može da poštedi oko 100 evra troškova godišnje.

Budući da je planirano da mera stupi na snagu 1. marta, a naknadno odlučeno da prevoz postane besplatan dan ranije, danas mnogi putnici nisu očekivali promenu.

Zaposleni u sektoru javnog prevoza zabrinuti su zbog posledica koje mera može da ima na njihova radna mesta. Prodavci karata, na primer, kažu da ne znaju kakva će ih sudbina zadesiti.

S druge strane, besplatan javni prevoz deo je plana da se u Luksemburgu smanji saobraćajna gužva.

Privatna vozila su najčešće sredstvo za prevoz u ovoj evropskoj državi. U poslovnom transportu čini 47 odsto, a kada su u pitanju zabava i slobodno vreme, porodični ili lični automobil koristi se u 71 procentu situacija.

Luksemburg sa 200.000 zaposlenih koji žive u susednim državama – Francuskoj, Nemačkoj i Belgiji, a najveći broj njih se na posao dovozi sopstvenim automobilima, jasno je zbog čega su na putevima gužve.

S obzirom na to da Luksemburg ima 610.000 stanovnika, zaposleni koji prelaze granicu svakog dana čine polovinu ukupnog broja zaposlenih u zemlji.

Glavni grad Luksemburga uložio je u razvoj transportne mreže, najviše kroz tramvajski saobraćaj, ali se oni koji često koriste javni gradski prevoz žale da nisu svi krajevi pokriveni ovom vrstom prevoza.

Nadležni ističu da je neophodno vreme da se svi krajevi povežu tramvajskom mrežom i najavljuju da će do aerodroma moći da se stigne ovom vrstom prevoza za nekoliko godina.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još