Zahtev da se razjasne optužbe o trgovini organima

BERLIN/BERN, 20. decembra 2010. (Beta) - Poslanici švajcarskog Nacionalnog saveta, gornjeg doma Parlamenta, traže da se razjasne optužbe da je novac iz trgovine ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji bio upućivan na bankarske račune u Švajcarskoj.

Predsednica Spoljnopolitičke komisije Nacionalnog savet Krista Markwalder je izjavila za švajcarske medije na nemačkom jeziku da "ukoliko se sumnja potvrdi, mora da bude angažovano i državno tužilaštvo", jer je u interesu Švajcarske da "ostane čisto finansijsko središte".

O izveštaju specijalnog izvestioca Saveta Evrope, nekadašnjeg švajcarskog državnog tužioca Dika Martija, u kojem su iznete teške optužbe na račun šefa vlade Kosova Hašima Tačija, u švajcarskom parlamentu će se razgovarati 11. i 12. januara.

Na pitanja poslanika moraće, kako je najavljeno, da odgovara i ministarka inostranih poslova Mišlin kalmi-Rej. Ministarka Kalmi-Rej je, posle objavljivanja Martijevog izveštaja, odložila odlazak u Ambasadu Kosova u Bernu - planiran za utorak, gde je trebalo da joj bude uručena nagrada Dijaspora za doprinos sticanju nezavisnosti.

Pogledajte još