Irački parlament izabrao vladu

BAGDAD, 21. decembra 2010. (Beta-AP) - Irački parlament jednoglasno je u utorak izabrao novu vladu, koju će predvoditi dosadašnji premijer Nuri Al-Maliki, čime su okončana devetomesčna sporenja koja su ugrožavala razvoj ove zemlji i pretila novim verskim sukobima.

Poslanici su izabrali 29 od 42 člana vlade. Ostali će biti naknadno imenovani zbog tekućih sporova koalicionih partnera, a na tim funkcijama su trenutno vršioci dužnosti.

"Najteži zadatak na svetu je obrazovanje vlade nacionalnog jednistva u zemlji u kojoj postoji etnička, verska i politička raznovrsnost", rekao je Al-Maliki pre glasanja.

Izbori u Iraku su održani 7. marta, ali nijedan izborni blok nije osvojio većinu u parlamentu koji ima 325 poslanika, što je dovelo do višemesečnog sporenja oko obrazovanja vlade. Iako je koalicija šiita Al-Malikija završila na drugom mestu s malo glasova zaostatka iza sunitske koalicije koju je predvodio bivši premijer Ajad Alavi, Al-Maliki je bio taj koji uspeo da sakupi neophodnu podršku za ostanak na čelu vlade.

Pogledajte još