Srbi i Muslimani - isti narod

SARAJEVO, 21. decembar 2010. (FoNet) - Haški optuženik Radovan Karadžić  dao je u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala  ekskluzivni intervju u kojem tvrdi da je njegovo suđenje "motor za ostvarivanje istine" i "ako bude pošteno... biće korak ka pomirenju u BiH".

Intervju s Karadžićem je nedavno imao BIRN (Balkan Investigative Reporting Network), a u celini ga danas objavljuje sarajevski Dnevni avaz.

Na pitanje smatra li da će biti važni dokazi koji sunedavno nađeni u stanovima u Beogradu, Karadžić je odgovorio da je prerano za tu ocenu, ali da "naše preliminarne analize pokazuju da ima mnogo interesantnih dokumenata među onima koji su oduzeti".

Ratni vođa bosanskih Srba je rekao da i dalje insistira na tome da na njegovom suđenju svedoči i Ričard Holbruk (intervju je vođen pre smrti "idejnog tvorca Dejtona"), jer "ovo je veliki slučaj o jednom velikom događaju i mnoge istaknute ličnosti se moraju pojaviti i svjedočiti da bi mogli zatvoriti ove stranice istorije".

Na pitanje zašto ga porodica retko posećuje, prima li pomoć od vlade Republike Srpske, odgovorio je da njegova porodica ne prima pomoć od RS, a da u Hag nisu dolazili često, jer je to skupo.

Karadžić kaže da ne zna gde je Ratko Mladić, samo "pretpostavlja da on to radi drukčije, da je oprezniji i manje reskira", a "čini mu se da je njegov proces previše odmakao da bi mogao biti spojen s Mladićevim suđenjem, ako on bude uhapšen".

Karadžić tvrdi da je 1997. bio spreman da ode u Hag,ali je "procenio da ne bi imao pošteno suđenje". Za ovo suđenje, pak, tvrdi da je "motor za otkrivanje istine".


"Ako mogu imati pošteno suđenje i iznijeti istinu, to će biti korak ka pomirenju. Ne vidim kako može doći do pomirenja ako muslimani nas optužuju za djela koja nismo počinili... Retorika je ista, kao da nismo zaključili mir",
rekao je on.


"Pravo pitanje u vezi sa istinom i pomirenjem jeste sljedeće: Zašto smo ratovali? Muslimanski političari i dalje ponižavaju vlastite žrtve i njihove porodice odajući im počast kao 'braniteljima Bosne'. Od koga su branili Bosnu? Lisabonska ili dejtonska Bosna, kakva je i danas, nikada nije bila sporna za Srbe"
, dodao je Karadžić.


"To je bio naš minimum, donja linija ako napustimo Jugoslaviju, i to smo dobili kao prijedlog Evropske unije i konačno u Dejtonu. S naše tačke gledišta, naša borba nije bila uzaludna, iako je bilo moguće da se rat izbjegne"...


"S tačke gledišta 'branilaca Bosne', sve je to bilo potpuno uzaludno, nepotrebno i zločinački do najvećih razmjera. Umjesto što okrivljuju Srbe, kreatori naše tragedije, makar oni iz BiH, trebali bi objasniti porodicama žrtava zašto su njihovi najmiliji umrli, jer ono što sad imamo mogli smo imati i bez žrtava"...


"To je suština istine, i nakon toga pomirenje će biti moguće, posebno zbog toga što su Srbi i muslimani najsličniji narodi među Južnim Slovenima. Možda neko ne želi da čuje da je to isti narod, ali ja vjerujem u to"...

Karadžić je, takođe, rekao da ne prihvata presude američkih sudova da je kriv za zločine protiv civila kojima treba da isplati odštetu, jer on nije učestvovao u tim suđenjima, a i bespredmetne su, jer: "Nemam novca, tako da su ti procesi samo gubljenje vremena".

(FoNet)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.