Ambasada Turske u Beogradu obeležila 37 godina od ubistva ambasadora Galipa Balkara

Turska ambasada obeležila je juče 37. godišnjicu smrti turskog ambasadora u Beogradu Galipa Balkara kojeg su ubili pripadnici terorističke organizacije ASALA 1983. godine.

Ambasador Balkar je ubijen tokom obavljanja dužnosti, na putu za sastanak u Beogradu, u kolima na semaforu u tadašnjoj General Ždanovoj, a današnjoj Resavskoj ulici.

Nakon minuta ćutanja, ambasador Turske Tanju Bilgic rekao je da terorizam nema granicu, rasu, religiju i nacionalnost i da se svi moraju boriti protiv terorizma.

On je rekao da Srbija i Turska imaju odličnu saradnju, pa i na polju borbe protiv terorizma.
Bilgic je rekao da je Balkar bio cenjeni diplomata i da i danas sreće ljude koji su ga poznavali i lepo govore o njemu.

On je podsetio da je Turska i tada koristila istu zgradu kao ambasadu u Beogradu, da je ambasador išao na sastanak i stao na semaforu kada je ubijen.

Bilgic je rekao da je u nastojanju da uhvati teroriste tada život izgubio i "srpski heroj" student Željko Milivojević, dok je u tom nastojanju jedan državljanin Srbije ostao nepokretan.

Predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Srbije Slobodan Vukčević rekao je da odavanje počasti ambasadoru Balkaru predstavlja želju Srbije za daljim unapređenjem saradnje sa Turskom.

Cvet na spomen-ploču položio je i ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri i pripadnici drugih stranih misija u Srbiji.

Ljudi koji su polagalo cveće nosili su i fotografiju ambasadora Balkara na reveru.

Dvojica pripadnika terorističke organizacije ASALA 1983. godine izveli su oružani napad na Balkara koji je tada teško ranjen, a preminuo je dva dana kasnije. U napadu je ubijen i student Željko Milivojević, koji se našao u blizini i probao da uhvati teroriste.

Napadači Kirkor Levonjan i Rafi Aleksandr osuđeni su na zatvorsku kaznu u trajanju od po 20 godina.

U Ambasadi Turske u Beogradu postoji memorijalni deo posvećen ubijenom ambasadoru Balkaru, gde se nalaze njegov sto i stolice, njegov portret i kalendar, kao i novine koje su izveštavale o ubistvu.

Izvor: Trt.net.tr
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još