Zakon o azilu - uslov za belu listu

BEOGRAD, 07. novembar 2007. (FoNet) - Skupštinski odbor za odbranu i bezbednost usvojio je danas u načelu predlog zakona o azilu, koji je, kako je objasnio sekretar ministarstva unutrašnjih poslova, Milorad Todorović, bitan za stavljanje država na "belu šengensku listu" Evropske unije.

Todorović je, obrazlažući zakon u ime vlade kao predlagača, istakao da se radi o značajnom zakonskom projektu iz više razloga, a jedan od njih je i što je ta oblast do sada bila regulisanja Zakonom o boravku i kretanju stranaca iz 1980, koji je umnogome prevaziđen.

Prema njegovim rečima, donošenje zakona neophodno je kako bi se regulisanje azila usaglasilo sa Ustavom Srbije, kao i sa više međunarodnih akata i konvencija.

Zakonom se, dodao je on, prvi put reguliše postupak utvrđivanja statusa izbeglice i u potpunosti je prilagođen potrebi tražioca azila, ali i potrebi države da se zaštiti od zloupotrebe masovnog traženja azila.

Predloženi zakon predviđa tri specijalna tela - Kancelariju za azil u sastavu MUP, Komisiju za azil kao nezavisno ekspertsko telo koje imenuje vlada i Centar za azil, gde bi tražioci tokom celog postupka imali obezbeđen smeštaj, hranu i druge uslove.

Pogledajte još