DECA POSTALA METEOROPATE: I najmlađima smeta promena vremena

Tegobe zbog promene vremena sve češće osećaju i deca školskog uzrasta, tvrde stručnjaci. U pedijatrijskim ordinacijama povećava se broj školaraca sa simtomima meteoropatije, poput glavobolje, malaksalosti i bolova u mišićima. Jedan od razloga je što deca sve manje borave napolju, pa im smanjuje mogućnost da se brže brže prilagode promenama temperature.

Pedijatar Doma zdravlja Čukarica, dr Dejan Jonev kaže za "Novosti" da je sve češći slučaj da deca imaju tegobe koje se povezuju s vremenom, naročito kada se prelazi iz hladnog u toplo, odnosno iz zime u proleće.

- Nagle promene vremena koje se sve češće dešavaju, sigurno imaju uticaj na povećan broj dece koja se žale na simptome meteoropatije - kaže dr Jonev.

- Kao i kod odraslih, neka deca su prosto osetljivija na ovakve vrste promena, čak i ako su potpuno zdrava. Najčešći simptomi su bezvoljnost, bolovi u glavi i mišićima, naročito listovima. To su blagi bolovi koji prolaze nakon nekoliko dana i nisu razlog za zabrinutost - kaže dr Jonev.

- Ukoliko traju duže, ili se dete žali na intenzitet bolova, trebalo bi dodatno ispitati uzroke.

Dijagnostika podrazumeva pregled opšteg stanja, krvne slike i laboratorijski pregled, kaže dr Jonev:

- Ukoliko se potvrdi da je sve uredu, pedijatar može na osnovu celokupne slike da zaključi da se radi o meteoropatskim tegobama.

Meteorolog RHMZ Nedeljko Todorović kaže da je jedan od osnovnih razloga za povećan broj "dece meteoropata" zapravo sve duži boravak u zatvorenom prostoru, zbog čega je organizmu potrebno više vremena da se prilagodi novim vremenskim uslovima.

- Deca koja više vremena provode u igri, aktivnosti i šetnji na otvorenom, neće imati tegobe zbog promena vremena kao što imaju deca koja ne provode vreme napolju - kaže Nedeljko Todorović.

- Na taj način se jača imunitet i organizam je snažniji, što je takođe važno.

Deca uzrasta do šest godina su još osetljivija na promene vremena, jer njihov organizam nije dovoljno jak da se brani od spoljašnjih uticaja.

- Baš kao i starije osobe, deca su osetljiva na nagle vremenske prilike - kaže Nedeljko Todorović.

- Njihov organizam je nedovoljno "zreo" i podložniji tegobama, najviše zbog još neizgrađenog imuniteta.

Od najranijeg uzrasta dečji organizam treba ojačati. Za to je neophodna zdrava ishrana sa dosta svežeg voća i povrća, zatim redovna fizička aktivnost, što više boravka napolju i osam do deset sati sna.

Izvor: Novosti - Specijalni dodatak Doktor u kući
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još