Recepti iz karantina: Urmašice Adilje Hodže

Šta smo kuvali u proleće 2020.

U sklopu akcije: RECEPTI IZ KARANTINA - Šta smo kuvali u proleće 2020, Adilja Hodža iz Subotice poslala nam je recept za urmašice.

- Urmašice su poslastica koju je pravila moja majka, poslastica na kojoj sam odrasla. Kasnije sam nastavila da ih pripremam i svojoj deci. Pripremaju se sada i u karantinu - rekla je Adilja.

Adilja Hodža

Sastojci:

- 150 g mekog brašna
- 150 g oštrog brašna
- 200 g margarina
- 1 prašak za pecivo
- 1 čaša kiselog mleka
- 2 žumanceta

Sastojci za šerbet:

- 500 g šećera
- 1 l vode
- limun isečen na kolutove
- 1 vanilin šećer

Priprema:

Prvo skuvajte gust šerbet od šećera i vode, dodajte isečen limun na kriške i sve zajedno kuvajte desetak minuta. Kuvani šerbet ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. A zatim počnite da pripremate testo za urmašice.

Istopite margarin i mešajte ga polako mikserom dok ne počne da se steže. Dodajte brašno, prašak za pecivo, kiselo mleko i žumanca, pa mešajte rukom, ali testo ne sme da bude ni meko ni tvrdo. Testo bi trebalo da bude čvrsto (lepljivo) ali da ne bude brašnasto. Umesto brašnom ruke premažite uljem i tako nauljenim rukama oblikujte urmašice. Ukoliko je testo previše brašnasto urmašice pucaju tokom pečenja.

Odvajajte kuglice veličine manjeg oraha. Napravite prvo valjuške i onda oblikujte urmašice.

Ređajte u podmazan pleh i pecite 45 minuta na temperaturi od 180 stepeni. Pečene urmašice ubacujte jednu po jednu u šerpu u kojoj je šerbet tek da malo upiju a onda ih vadite u činiju u kojoj će stajati do posluživanja. Preostalim šerbetom prelijte urmašice u činiji. Ostavite urmašice da dobro upiju šerbet i da se ohlade.

Vreme pripreme: 120 minuta.

Postupak pripreme:

Kako mnogi od nas koriste vreme provedeno u karantinu da nauče, obnove ili usavrše kulinarske veštine - odlučili smo da napravimo kolekciju recepata naših čitalaca iz proleća 2020. Po ukidanju vanrednog stanja naš stručni žiri sastavljen od profesionalnih kuvara i javnih ličnosti - odabraće 10 najboljih koji će predstaviti svoja jela na konferenciji #FoodTalk2020 gde ćemo proglasiti pobednika i podeliti vredne nagrade!

Pošaljite nam i vi svoj omiljeni recept iz karantina i osvojite vredne nagrade!

Autor: Nadlanu.com
Foto: Nadlanu.com

Pogledajte još