Krokodili i zmije prete poplavljenom australijskom gradu

ROKHEMPTON, Australija, 4. januara 2011. (Beta-AP) - Stanovnici australijskog priobalnog grada Rokhemptona u utorak su zbog velikih poplava odsečeni od sveta, a stižu im i upozorenja da se paze zmija i krokodila.

Rokhempton, na istočnoj australijskoj obali, jedan je od 22 grada u severnoj australijskoj državi Kvinslend pogođenoj poplavama koje su počele oko katoličkog Božića. Zvaničnici su rekli da poplavljena površina pokriva oblast veličine Francuske i Nemačke zajedno i da na ugroženom podružju živi 200.000 ljudi.

Veliki delovi grada Rokhemptona sa 75.000 stanovnika, danas su pod vodom i nivo reke Ficroj koja prolazi kroz grad i dalje raste. Očekuje se da će vrhunac poplavnog talasa biti u naredna 24 časa.

Nivo vode koja se izlila iz korita reke na nekim mestima dopire do struka. Stanovnici su prijavili da su videli više zmija nego obično, pošto se životinje kreću u potrazi za suvom zemljom. Gradonačelnik Rokhemptona je takođe rekao da su primećeni krokodili u reci Ficroj i dodao da neće predstavljati opasnost ako ljudi ne ulaze u reku.

Zbog opasnosti od zmija i krokodila spasilačke ekipe ustručavaju se da idu da tragaju za ostavljenim domaćim životinjama u evakuisanim kućama.

Pogledajte još