UNICEF isporučio respiratore i protokomere zdravstvenim ustanovama

UNICEF je danas isporučio prva četiriod ukupno 50 respiratora nabavljenih za zdravstvene ustanove u Srbiji. Dva respiratora su dostavljena u KBC Bežanijska kosa, a po jedan su dobili Univerzitetska dečja klinika Tiršova i Institut za majku dete.

Direktorka UNICEF-a u Srbiji Ređina de Dominićis je lično predala respiratore ministru zdravlja, dr Zlatiboru Lončaru, u KBC Bežanijska kosa.

- UNICEF ima dugogodišnje iskustvo u reagovanju na krizne situacije i obezbeđivanju neophodne pomoći kada je ona najpotrebnija. Imamo najveće skladište humanitarne pomoći u svetu, sa mrežom od više od 1,000 medicinskih dobavljača, dugogodišnja partnerstva i veliki broj ljudi koji nas podržavaju. Nabavka 50 najkvalitetnijih respiratora i druge medicinske opreme za zdravstveni sistem ne bi bila moguća bez podrške privatnog sektora u Srbiji i ambasadorke UNICEF-a u Srbiji Ane Ivanović. Privatni sektor u Srbiji je pokazao veliku solidarnost i jedan je od pet u svetu koji su se najbrže odazvali apelu UNICEF-a u borbi protiv COVID-19 - izjavila je Ređina De Dominićis.

Ministar zdravlja, dr Zlatibor Lončar, zahvalio je UNICEF-u na donaciji:

- Neizmerna zahvalnost UNICEF-u što se odlučio da donacija ide u Srbiju i naš zdravstveni sistem. Ovo je prvi deo od ukupno 50 respiratora koji će do kraja maja biti u Srbiji, a njihova vrednost veća je od milion dolara. Danas su stigla prva 4 aparata, 2 idu u KBC Bežanijska kosa, a po jedan aparat ide u Institut za majku i dete i u Tiršovu. Reč je o najnovijoj generaciji respiratora na kojima može da se primenjuje i invanzivna i neinvanzivna terapija, mogu ih koristiti deca i odrasli. Mi sa UNICEF-om radimo i na imunizaciji i drugim projektima, što ćete tek videti, zahvalan sam na dobroj saradnji i partnerstvu sa celim UNICEF timom.

U ime KBC Bežanijska kosa, direktorka, doc. dr Marija Zdravković, takođe je zahvalila UNICEF-u:

- Ovo je veliki dan za Bežanijsku kosu, a o značaju ove donacije govori to što se iza nje nalazi UNICEF kao svetska organizacija koja prati zdravstvenu situaciju na globalnom nivou i ja se u ime svih naših pacijenata i bivših i budućih, kao i u ime svih zaposlenih zahvaljujem vama iz UNICEF-a što ste prepoznali potrebe naše zemlje i ove bolnice.

Respiratori tipa Evita Infinity V500, kupljeni od nemačkog proizvođača Dreager, mogu da se koriste i za decu i za odrasle, i kompatibilni su sa potrebama zdravstvenog sistema u Srbiji. Kompanije i ambasadori UNICEF-a čije donacije su omogućile nabavku 50 respiratora su: PhiAcademy, Nordeus, Vojvođanska Banka, Raiffeisenbank, I&F McCann Grupa, Petite Geneve Petrović doo, Mol Serbia, Continental Automotive Serbia, Udruženje reciklera Srbije, EXLRT, Execomd.o.o, Kalemegdan Development, Prozoned.o.o., Eko Helenik, Vega IT Sourcing, Schneider Electric DMS NS LLC Novi Sad, Multikom, Telegroup i UNICEF-ova nacionalna ambasadorka Ana Ivanović.

UNICEF je prošle nedelje isporučio 20 protokomerau KBC Zemun, KBC Zvezdara, Institut za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica" i KC Vojvodina, a 10 protokomera isporučeno je KBC Dragiša Mišović sredinom aprila. Naredna isporuka respiratora očekuje se polovinom maja, i biće distribuirani u skladu sa potrebama zdravstvenih institucija.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još