Ima važnijih poslova od promene Ustava

BEOGRAD, 28. decembra 2010. (Beta) - Predsednica Skuštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da u 2011. ima mnogo važnijih poslova od promene Ustava i da će prioriteti u radu parlamenta biti dalja harmonizacija sa zakonodavstvom Evropske unije i jačanje nadzorne funkcije.

"Mislim da ima mnogo važnijih poslova od promene Ustava. Naravno, o tome se može razmišljati i ima razloga. Na primer, treba smanjivati verovatno broj poslanika, a to već nećemo moći da učinimo bez promene Ustava", kazala je Đukić-Dejanović u intervjuu agenciji Beta.

Ona je rekla da i u okviru Ustava kao osnovnog pravnog akta, postoje mogućnosti da 2011. godina bude radna i da političari učine mnogo za građane Srbije. Đukić-Dejanović je izjavila da promena Ustava nije potrebna da bi se ukinule blanko ostavke poslanika i izrazila očekivanje da će to biti urađeno tokom 2011. kroz izborno zakonodavstvo.

U 2011. prioritet parlamenta biće donošenje sistemskih zakona, kao i ratifikacije sporazuma i ugovora koji obezbeđuju ekonomske odnose ali i određene kredite i povlastice u saradnji sa drugim državama, dodala je ona. Kada je reč o platama poslanika, Đukić-Dejanović je kazala da je skupštinim budžetom predviđena mogućnost povećanja plata poslanika o čemu će odlučivati Administrativni odbor.

Pogledajte još