Kusturica gradi Kamengrad u Višegradu

Reditelj Emir Kusturica će u sredu 5. januara u Višegradu u Bosni i Hercegovini, na svečanosti povodom pola veka od dodele Nobelove nagrade književniku Ivi Andriću, službeno započeti izgradnju Kamengrada kod mosta Mehmed-paše Sokolovića.

Kusturica objašnjava da će Kamengrad biti scenografije za svoj film "Na Drini ćuprija", uz napomenu da ne zna kada će početi snimanje, javljaju hrvatski mediji. Kamengrad biće kamena verzija Drvengrada na Mokroj Gori u Srbiji.

Kusturica je početak izgradnje najavio za proleće. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine nije još dobila projekt, ali najavljeno je da će Miloradu Dodiku, predsedniku Republike Srpske, projekt biti predstavljen 13. januara.

Kamengrad u Višegradu će, kako je najavio Kusturica, biti kamena verzija njegovog Drvengrada. Na prostoru od ćuprije do ušća Rzava u Drinu biće sagrađeno 50 kamenih kuća. U njegovom kamenom gradu biće i crkva, trgovi, galerije...

Ove godine se navršava 50 godina otkako je Ivo Andrić dobio Nobelovu nagradu za taj roman, a sledeće godine obeležava se 120 godina od piščevog rođenja. 

Pogledajte još