Dva pacijenta obolela od novog gripa

BEOGRAD, 6. januara 2011. (Beta) - Dva pacijaneta iz Beograda obolela su od virusa novog gripa H1N1, potvrdila je Nacionalna laboratorija Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak".

Prvi oboleli (30) je hospitalizovan u Institutu za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije i stabilnog je zdravstvenog stanja, dok je druga obolela osoba (20) nakon pregleda kod lekara u domu zdravlja upućena na kućno lečenje gde se oporavlja, saopštio je u četvrtak Institut za javno zdravlje "Batut".

Institut za javno zdravlje Srbije preporučuje vakcinaciju protiv gripa kao najbolju i najefikasniju meru prevencije. Preporuka je da se sve osobe vakcinišu, a posebno one koje pripadaju grupama stanovništva pod povećanim rizikom.

To su osobe sa hroničnim poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema, metaboličkim poremećajima, uključujući pre svega šećernu bolest, poremećajima rada bubrega, osobe sa oslabljenim imunitetom, osobe smeštene i zaposlene u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite, zaposleni i smešteni u ustanovama koje obavljaju zdravstvenu delatnost.

Pogledajte još