SUPERHRANA: Borovnica - moćni čuvar zdravlja

Blagotvorna dejstva borovnice na naše zdravlje učinila su da ovu namirnicu, sa pravom, nazivaju – superhrana! Ima veoma nisku kalorijsku vrednost pa je pogodna za jelo bez posebnih ograničenja, a i kod dijeta na bazi voća.

Međutim, nejni zdravstveni benefiti sežu daleko dalje od ukusa i niske kalorijske (85 kalorija na 100 grama) vrednosti. Evo šta sve borovnice mogu da učine za vaše zdravlje:

- Iako je veoma niskokalorična, borovnica je veoma bogata važnim nutrijentima, neophodnim za pravilno funkcionisanje našeg organizma. Među najznačajnije ubrajaju se minerali (mangan 25%) vitamini (vitaman C 24%, vitamin K 36%,), vlakna i antioksidansi (mere vitamina, minerala i valkana su na 100 grama voća).

- Borovnica je jedan od najjačaih antioksidanasa i bori se sa slobodnim radikalama u organizmu, koji su prouzrokovači brojnih teških stanja, kakav je kancer, ali i preveremeno ćelijsko starenje. Najbitiniji antioksidansi – flavonoidi imaju najznačajniju ulogu u prevenciju pomenutih teških oboljenja, a borovnica obiluje ovim antioksidansima.

- Naučno je dokazano da se naš DNK oštećuje na dnevnom nivou, a ta oštećenja utiču na opšte stanje organizma, starenje, umor... Svojstva borovnice doprinose smanjenju oštećenja dezoksiribonukleinskog lanca i čuvaju njegov integritet, a time sprečavaju nastanak brojih degenerativnih procesa u organizmu.

- Ova moćna bobica povoljno utiče i na vaš holesterol, onaj dobar (HDL) jer smanjuju novo lošeg holesterola (LDL) koji je jedan od prourokovača kardiovaskularnih oboljenja kakvi su infarkt i šlog. Studije su pokazale da samo 50 grama borovnica dnevno smanjuje oksidaciju LDL holesterola za neverovatnih 27% za samo osam nedelja.

- Borovnica se preporučuje osobama sa hipertenzijom, jer njeni sastojci utiču na smanjenje i regulaciju krvnog pritiska. Studije su potvrdile da redovnom konzumacijom borovnica mođete za mesec dana sniziti prosečnu vrednost krvnog pritiska za čak sedam procenata, bez lekova.

- Jedan od najznačajnijih uloga joj je prevencija infarkta, šloga, arteroskleroze i drugih kardiovaskularnih oboljenja. Istraživanje koje je uključivalo 93.000 pacijenata sa kardiovaskularnim predispozicijama i već razvijenim stanjima, pokazalo je da moćni antioksidansi iz borovnice smanjuju rizik od razvoja infarkta miokarda za čak 23 posto.

- Borovnice imaju veoma pozitivan uticaj na naš mozak, jer utiču na naše neurone i jačaju moždane sinapse (komunikaciju centara u mozgu). Takođe, sprečavaju prerano starenje ćelija mozda i utiču na bolju koncentraciju i pamćenje. Naučna istraživanja dovela su do zaključka da konzumacija borovniva smanjuje starost mozga u proseku za 2 do 3 godine.

- Borovnice poseduju veoma nizak nivo šećera (15 grama na 150 grama proizvoda) i pokazalo se da veoma dobro utiču na metabolizam glukoze i nivo šećera u krvi. Samim tim, borovnica je veoma dobra preventiva za stanje kakvo je dijabetes tipa 2.

Pored svega navedenog, utvrđeno je da borovnica veoma efikasno ublažava tegobe urinarnog trakta, kao i da sprečava oštećenja mišića i vezivnog tkiva, pa je samim tim doba za aktivne sportiste, čiji su mišići pod konstantnim ekstremnim naporima, ali i za ljude koji se rekreativno bave sportom ili su imali neku mišićnu povredu.

Izvor: Stil.kurir.rs
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još