Preminuo Jirži Dinstbir

PRAG, 8. januara 2011. (Beta) - U Pragu je u subotu preminuo Jirži Dinstbir, čehoslovački disident, nekadašnji šef čehoslovačke diplomatije i izvestilac za ljudska prava u bivšoj Jugoslaviji.

Dinstbirova supruga Jiržina rekla je češkoj agenciji ČTK da je on umro u bolnici u 73. godini, posle duže bolesti. Do poslednjeg trenutka je, međutim, bio aktivan, sada kao nezavisni senator uz podršku opozicione Češke socijaldemokratske stranke, a bio je i predsednik Odbora za spoljnu politiku, odbranu i bezbednost.

Jirži Dinstbir je češkoj i slovačkoj javnosti postao poznat kao spoljno-politički novinar i dopisnik Čehoslovačkog radija iz Vašingtona 1960-tih godina, ali se posle sovjetske okupacije avgusta 1968. godine našao na drugoj strani, uz disidente. Vrlo tesno je sarađivao sa svojim prijateljem Vaclavom Havelom u disidentskom pokretu Povelja 77 i predvodio je dva puta kao njen portparol, 1979. godine i 1985. godine.

Zbog porodičnih veza blizak bivšoj Jugoslaviji i Srbiji, Dinstbir je rado i spremno prihvatio da od 1998. do 2001. godine bude izvestilac za ljudska prava u bivšoj Jugoslaviji. Dinstbir je energično bio protiv bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine, kao i protiv jednostranog proglašavanja nezavisnosti Kosova. Rešenje za sukobe na Balkanu video je u ulasku zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

Pogledajte još