VEZE U DOBA KORONE: Dugoročni planovi spasavaju ljubav

Parovi koji ne žive u istom mestu ili zemlji na posebnom su testu sada, jer su sada prinuđeni da održavaju odnos preko telefona i interneta. Oni koji su se našli u takvoj, nemiloj situaciji, sigurno znaju koliko je to teško, ali stručnjaci su sigurni da će veza na daljinu preživeti ukoliko postoje ljubav i razumevanje.

Psiholog Jovana Jestrović kaže da, dok svi pričaju kako je potrebno da sa partnerom kojeg ne možemo da viđamo uživo organizujemo sastanke onlajn, da se lepo sredimo i "zajedno", odnosno virtuelno večeramo i pijemo vino, većina ignoriše nešto jako važno, a to je razgovor o virusu korona. Umesto toga, parovi ga ignorišu, ubeđeni da će tako sačuvati vezu i skrenuti misli na pozitivnije stvari. Ali, to je pogrešno za svaki, pa i za ovaj emocionalni odnos.

- Razgovor o ovoj krizi je važan i potreban, jer omogućava partnerima da iz nje izađu jači - tvrdi psiholog.

- Pandemija je za vezu kriza kao i svaka druga, što znači da je očekivano da partner bude podrška da bi se lakše prebrodila situacija. Budite jedno drugom potpora. Nije suština da se pravite kako korona ne postoji, da menjate temu i okrećete priču na drugu stranu, nego naprotiv, da o tome razgovarate, da pitate jedno drugo kako se oseća, šta koga plaši, kako ko vidi budućnost.

Druga stvar koja bi, kako kaže Jovana, trebalo da se sada naglasi u vezi na daljinu jeste postojanje dugoročnih planova.

- Ono što je verovatno najteže u vezi sa virusom korona je neizvesnost, a svaka neizvesnost može da se odrazi na odnos, jer niko ne zna koliko će ovo tačno trajati. Zato smo uznemireni i nervozni. Pitamo se kada ćemo ponovo videti partnera, a niko ne može da nam da precizan odgovor. Uplašeni smo i zbunjeni. I zato je važno da imamo dugoročne planove, a ne kratkoročne, jer je izvesnije da ove godine nećemo moći da idemo na more ili pokrenemo neki posao, ali hajde da planiramo da otputujemo na Kubu ili u Pariz, upustimo se u zajednički projekat... Tako ćemo održati zajedništvo i kao par uspeti da rastemo, razvijamo se.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.