Meksiko i Crna Gora potpisali Memorandum o razumevanju o diplomatsko-akademskoj saradnji (VIDEO)

Meksiko i Crna Gora potpisali su danas u Beogradu Memorandum o razumevanju o diplomatsko-akademskoj saradnji.

- Memorandum je rezultat dobre saradnje dva ministarstva spoljnih poslova i interesa obe države da se uspostavi kvalitetna saradnja u oblasti diplomatsko akademske obuke i pojača prijateljstvo i sveukupna saradnja naše dve države - rekao je ambasador Crne Gore u Srbiji, Tarzan Milošević.

On je nakon potpisivanja Memoranduma u Ambasadi Meksika u Beogradu naveo da dve države imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose, pogotovo na multilateralnoj sceni, ali da postoji prostor za razvijanje bilateralnih odnosa, naročito u oblastima turizma, telekomunikacija, poljoprivrede i kulture.

- Meksiko i Crna Gora imaju puno sličnosti u medjunarodnoj politici gde postoji produktivna saradnja sa medjusobnim potpomaganjem u različitim inicijativama - rekao je ambasador Meksika u Srbiji i na nerezidentnoj osnovi u Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori Marko Antonio Garsija Blanko.

Ekonomska saradnja je, istakao je, u odnosu na 2016. godinu porasla za oko 42 odsto.

- Samo u januaru i februaru ove godine smo trgovali više nego u bilo kojoj godini pre toga i to je veoma dobra vest - rekao je ambasador Blanko.

Istakao je i saradnju dve zemlje za vreme pandemije, kada je Meksiko organizovao humanitarni let za ljude sa Zapadnog Balkana, medju kojima je bilo Crnogoraca, koji su bili na kruzeru koji je iskrcan u Meksiku.

Meksiko je Narodnoj Biblioteci Crne Gore, Filološkom fakultetu i osnovnoj školi "Meksiko" iz Bara donirao dela meksičkih autora prevedena na crnogorski.

Osnovnoj školi iz Bara "Meksiko" donirali su i 12 zastava, a meksički ambasador uručio je Miloševiću komemorativni grb povodom obeležavanja 13 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Dve zemlje uspostavile su diplomatske odnose 2007. godine, a od tada su potpisana tri memoranduma Memorandum izmedju crnogorske i meksičke agencije za promociju investicija, Sporazum o saradnji izmedju meksičkog preduzetničkog saveta za spoljnu trgovinu i crnogorske ekonomske komore i Memorandum o razumevanju za uspostavljanje političkog dijaloga.

Izvor: Beta
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još