Proslave u Srbiji i regionu

BEOGRAD, 14. januar 2011. (FoNet) - Na većini glavnih gradskih trgova širom Srbije dočekana Nova godina po Julijanskom kalendaru, uz muziku i vatromet, ali je proslava bilo i u Banjaluci, Podgorici, Zagrebu, Ljubljani i Temišvaru.

Kako prenosi RTS, Čačani su Novu godinu dočekali na glavnom gradskom trgu, uz trubački orkestar Dejana Lazarevića iz Požege, dvostrukog pobednika Dragačevskog sabora i dobitnika tri Zlatne trube u Guči.

U Kragujevcu, na trgu ispred Prve gimnazije, nastupili subendovi "Čipi i industrija", "ČBS" i "Darkšajns". Nišlije su Novu godinu dočekali uz "Bajagu i instruktore" i niški orkestar "Đuvegije" i trubače.

Na Kraljevom trgu, u centru Zlatibora, goste su zabavljali trubački orkestri Dejana Jevđića i Ljubivoja Dikovića.

Skupština Jagodine organizovala je doček na glavnom gradskom trgu, uz nastup grupe "Galija".

Centralni događaj u Sremskoj Mitrovici bio je novogodišnji koncert u 19 časova, u Pozorištu "Dobrica Milutinović". Na koncertu su nastupila kulturno-umetnička društva i horovi iz Banjaluke i Rume i grada domaćina, kao i etno grupa "Svitanje".

Novu godinu po starom kalendaru mladi u Beogradu proslavili su u klubovima i na splavovima, dok su ljubitelji boemske atmosfere bili u Skadarliji.

Glavni grad ni ove godine nije imao organizovan doček na trgovima, ali vatromet nije izostao, tačno u ponoć ispred Hrama Svetog Save, u kojem je vladika hvostanski Atanatasije prethodno služio moleban.

Na platou ispred Srednje tehničke škole u Kosovskoj Mitrovici organizovan je doček na kome je pevala Jelena Broćić.

Prema ranijoj odluci lokalne samouprave u Loznici doček nije organizovan zbog mera štednje i otklanjanja posledica poplava izazvanih izlivanjem Drine.

U Republici Srpskoj, na banjalučkom Trgu krajine građane su zabavljati i Ana Bekuta sa "IN bendom" i Krajiški trubači.

Doček je organizovan i u Prijedoru, dok u drugim mestima poput Bijeljine, Zvornika i Trebinja toga neije bilo zbog nedavnih poplava i ekonomske krize.

U Crnoj Gori proslava je organizovana ispred crkve Svetog Đorđa pod Goricom. Posle vatrometa u ponoć, mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije služio je moleban.

U zabavnom delu programa, pored domaćih, učestvovali su i izvođači iz Srbije - etno grupa "Smilje", Jelena Tomašević, narodni orkestar Bore Dugića i trubački orkestar Milovana Babića.

U Zagrebu su proslavu organizovali Srpsko nacionalno veće, a gostovao je Marinko Rokvić. U Puli, takođe, u organizacijiSNV, za doček je nastupila Lepa Lukić.

Srbe u Temišvaru zabavljao je Radiša Urošević, dok je u Ljubljani nastupio Miroslav Ilić.

Pogledajte još