UKRADENA TOKOM PANDEMIJE: Lopovi traže kupca za Van Gogovu sliku

Holandski detektiv za umetnine Artur Brand primio je fotografije slike Vinsenta Van Goga ukradene krajem marta iz holandskog muzeja koji je u to vreme bio zatvoren zbog pandemije koronavirusa.

Artur Brand, poznati umetnički detektiv naveo je za Agenciju Frans-pres da fotografije "kruže mafijaškim krugovima" i da mu ih je predao izvor koji je odbio da se identifikuje.

Fotografije su prosleđene policiji, a portparol holandske polici je Gardijanu rekao da su one uključene u istragu. Muzej "Singer Laren", iz koga je slika ukradena 30. marta, još nije komentarisao navode.

Van Gogovo remek-delo ukradeno je u ranim jutarnjim časovima 30. marta nakon što je lopov čekićem probio ojačana staklena ulazna vrata muzeja "Singer Laren", u gradu Laren, nekoliko kilometara udaljenom od Amsterdama.

Na fotografija koje je Brand dobio primećuje se nova ogrebotina na dnu slike, koja je verovatno nastala tokom pljačke.

Na jednoj od fotografija je slika "Bašta u Nuenenu u proleće 1884", zajedno sa kopijom međunarodnog izdanja Njujork Tajmsa od 30. maja i knjigom o lopovu koji je 2002. godine ukrao dve Van Gogove slike iz amsterdamskog muzeja posvećenog holandskom majstoru.

Na naslovnoj strani Tajmsa je, naime, priča o lopovu.

Na drugoj fotografiji je zadnja strana slike sa nalepnicom na kojoj je ime Vinsenta van Goga i sa datumima 1853-1890. i rukom pisanim tekstom, uključujući ime slike na holandskom.

- Nema sumnje, po mom mišljenju, da je ovo originalna slika. To znači da lopovi pokušavaju da nađu kupce u kriminalnom podzemlju - tvrdi detektiv.

Na konferenciji za medije, dan posle krađe, direktor Muzeja Jan Rudolf naveo je da je "neverovatno besan" zbog gubitka ove slike koja je bila pozajmljena od Muzeja "Groninger", posebno što je ukradena baš na dan kada se Van Gog rodio pre 167 godina.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još