Tesla naučnik 2007. godine

BEOGRAD, 19. novembar 2007 - Međunarodni Električni muzej i Dom slavnih Severne Karoline proglasili su Teslu za naučnika 2007. godine, sa obrazloženjem da je to naučnik koji je najviše doprineo električnoj industriji Amerike. Istovremeno je postao član Doma slavnih Severne Karoline.

Drugi veliki događaj je otkrivanje komemorativne ploče u Inženjerskom klubu u 40-oj ulici na Menhetnu, između 5. i 6. avenije, u zgradi gde je Nikola Tesla primio Edisonovu medalju 1917. godine.

Tesla Memorial Society postavilo je ploču na Hotelu New Yorker gde je Tesla živeo poslednjih deset godina i u kom je umro.

Delegacija Ministarstva za dijasporu je u razgovoru s menadžmentom hotela iznela ideju o pretvaranju Tesline sobe u nekomercijalni prostor, koji ne bi imao funkciju hotelske sobe za rentiranje, već bi mogao biti opremljen u duhu vremena u kojem je u njemu Tesla živeo i radio.

Takođe, u razgovorima koji su vođeni na MIT univerzitetu - Massachusetts Institute of tehnology, razgovarano je o uspehu srpskih studenata i pokrenuta je inicijativa da se oformi stipendija za najbolje studente-istraživače iz Srbije, koja bi nosila ime ''Nikola Tesla''. Stipendiju bi svake godine primila dva studenta, koji bi bili poslati na rad i usavršavanje u MIT Media Lab istraživačku laboratoriju i koja i dalje spada među najprestižnije laboratorije u svetu, a najčuveniji je institut visoke tehnologije u SAD.

N.D.

Pogledajte još