PREVENCIJA I SANACIJA: Do negovanih stopala i peta u nekoliko koraka

Kada je reč o nezi tela, stopala kod mnogih žena nisu na listi prioriteta. Doduše, tokom većeg dela godine ona nisu izložena pogledima, tako da im se prirodno posvećuje malo pažnje. Ali kada na red dođe letnja obuća s otvorenim prstima i petama, stvari se drastično menjaju. Ispucale pete su poslednje što vam treba kada obujete sandale. Pa ukoliko ih dosad niste doveli u red, krajnje je vreme da to promenite.

Šta utiče na nastanak zadebljalih i ispucalih peta?

Postoji nekoliko stvari koje dovode do toga: pojačano znojenje, dugotrajno stajanje, ravna obuća koja opterećenje stavlja baš na petu. Prečesti pilinzi i turpijanje takođe mogu napraviti problem, zato što preterano isušuju kožu i ona ostaje bez svog zaštitnog sloja. Pored toga, na ispucale pete može uticati i hormonski disbalans tokom trudnoće, gojaznost, kao i nedostatak pojedinih vitamina. Situacija se dodatno komplikuje leti, kad su pete otkrivene i izložene negativnom uticaju prašine i prljavštine.

Ispucale pete – prevencija i sanacija

Kako biste predupredili nastanak, često i bolnih, pukotina na petama, najvažnije je da dobro hidrirate kožu. Samo redovnim korišćenjem krema sprečićete njeno isušivanje i nastanak ovih mikrooštećenja. Kreme za pete, zahvaljujući posebnoj formulaciji, istovremeno vlaže i omekšavaju kožu. One najčešće sadrže salicilnu kiselinu i ureu. Pored toga, u njihov sastav neretko ulazi i vazelin, koji sprečava gubitak vlage i omekšava suvu kožu. Pažnja: preparati za pete znatno su agresivniji od onih za negu ruku i tela. Zbog toga ih nikada ne treba koristiti na drugim delovima tela, gde je koža tanja i osetljivija.

Pre nego što nanesete bilo koju kremu, stopala omekšajte potapanjem u mlaku vodu tokom dvadesetak minuta. Zatim ih osušite peškirom i isturpijajte. Pazite da ne preterate! Uklonite samo oštećenu kožu i izumrle ćelije. Ne dozvolite da zbog suviše energičnog turpijanja vaše pete liče na mlade krompiriće!

Kako biste ubrzali dejstvo kreme, odmah nakon nanošenja, stopala umotajte u kesu i preko nje navucite čarape. Pete će veoma brzo apsorbovati hranljive materije iz kreme i postaće meke i nežne.

Budite svesni da ispucale pete nisu samo estetski problem, već ponekad mogu ugroziti i vaše zdravlje. Oštećena koža je laka meta za različite bakterije koje se brzo razmnožavaju. Peta koja bolno pulsira, otiče i postaje crvena ukazuje na nastanak infekcije, pa je u tom slučaju neophodno da posetite lekara, koji će vam propisati odgovarajuću terapiju.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.