VAŽNA JE PRAVILNA DEZINFEKCIJA: Pamučne maske pomažu u zaštiti od koronavirusa

Najnovije istraživanje naučnika pokazalo je da dezinfekcija zaštitnih maski zagrevanjem ne smanjuje njihovu učinkovitost.

Ne morate prati pamučne maske svaki put nakon nošenja! One će vas štititi i ako ih nakon nošenja jednostavno dezinfikujete, uveravaju stručnjaci:

- Ovako čuvamo zalihe hirurških maski za medicinske radnike, ali i svoje zdravlje.

Istraživanje objavljeno u časopisu "International Society for Respiratory Protection" dokazalo je da nošenje platnenih maski za lice u situacijama kada je teško ili nemoguće držati udaljenost od dva metra između ljudi može sprečiti širenje koronavirusa.

Istraživači koji stoje iza ove studije proučavali su sredstva za dezinfekciju maski, jer višestruka upotreba platnenih maski može olakšati pritisak na smanjene zalihe hirurških maski.

Dezinfekcija peglom je najučinkovitija

Zagrevanje pamučnih maski na 70 stepeni efikasno deluje u uništavanju koronavirusa. Iako su se druge tehnike dezinfekcije pokazale efikasnim, zagrevanje i dezinfekciju može obaviti svako ko ima - peglu.

Sve što treba da uradite je da po dolasku kući uključite peglu i parom sterilišete masku koju ste nosili.

Pegla na paru od 100 stepeni je najbolja dezinfekcija, ne samo za maske, već i za sve stvari koje ste nosili na sebi, majice, sakoe, pantalone.

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još