NAJTEŽA SITUACIJA U BEOGRADU: Zdravstveni sistem prenapregnut

U svim kovid bolnicama preraspoređeni su kapaciteti, kako bi u naredna dva dana mogli da se zbrinu svi pacijenti zaraženi koronom, kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar i dodaje da je zdravstveni sistem prenapregnut.

Lončar je naveo da Institut "Banjica" danas i tokom noći neće više moći da prima pacijente, jer je bolnica prepuna.

Ministar je naveo da će večeras ili ujutru prve pacijente primiti i Institut za reumatologiju i da je u toj zdravstvenoj ustanovi na raspolaganju više od 100 kreveta za kovid pacijente.

- Bili smo prinuđeni da i Institut za reumatologiju uključimo u kovid sistem jer je veliki broj pacijenata koji zahtevaju bolničko lečenje u Beogradu - rekao je Lončar.

On je naveo da je zdravstveni sistem prenapregnut, da su zdravstveni radnici non stop u bolnicama, gotovo da ne idu kući i ne viđaju porodice, nemaju odmor...

Kako kaže, najteža situacija je u Beogradu, kao i najveći problem sa bolničkim kapacitetima, dok u Nišu, Vranju, Leskovcu, Kragujevcu, Novom Sadu, Šapcu i Užicu ima dovoljno mesta u bolnicama.

- Napravili smo za naredna dva dana raspored u bolnicama, za ozbiljan scenario, ako se broj obolelih ne bude smanjivao i ako ne bude veći - rekao je Lončar.

Ministar je apelovao na građane da poštuju mere, i ponašaju se u skladu sa preporukama lekara, jer se, kako je rekao, samo na taj način situacija može poboljšati.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još