Izveštaj o Kosovu nije politički

STRAZBUR, 25. januara 2011. (Beta) - Izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Dik Marti rekao je u utorak da njegov izveštaj o trgovini organima na Kosovu nije politički izveštaj o Kosovu i njegovom statusu.

To nije izveštaj protiv Kosova i naroda Kosova ili izveštaj u prilog Srbije, rekao je Marti u obraćanju poslanicima PS SE u Strazburu. Marti je predstavljajući svoj Izveštaj o nehumanom postupanju prema ljudima i trgovini ljudskim organima na Kosovu rekao da su žrtve trgovine organima Srbi i Albanci s Kosova, ali i podvukao da su to "prosto ljudska bića".

Marti je rekao da je tokom dvoipogodišnje istrage razgovarao s verodostojnim svedocima, koji "nemaju ništa sa Srbijom i Rusijom", već su to ljudi koji vole svoju zemlju i koji se veoma plaše. "Nema istinske pravde bez istine", rekao je Marti i založio se za pokretanje istrage.

Predstavnici političkih grupa u PS SE podržali su Martijev izveštaj. Predstavnik socijalista Klas de Vries rekao je da izveštaj koji, "dokumentuje jedan od najmračnijih perioda" skorašnje istorije, nije presuda već podsetnik na dužnost da se traga za istinom.

Predstavnica Grupe evropskih demorkata Amber Rud rekla je da je Marti napravio "hrabar izveštaj" i da se ta grupa zalaže za rasvetljavanje organizovanog kriminala koji je nastao za vreme rata.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.