Odnos Finske i Olandskih ostrva

BEOGRAD, 21. novembar 2007. (FoNet) - Na Olandskim ostrvima, čiji primer je za rešavanje statusa Kosova ponudila Srbija, 95 odsto stanovništva su Šveđani. Posle proglašenja nezavisnosti Finske 1917, međutim, iako je 96,2 odsto stanovništva potpisalo peticiju za pripajanje Švedskoj, Liga naroda je odlučila da ostaju pod suverenitetom Finske uz visok stepen autonomije.

Trenutni ustavno-pravni okvir Olandskih ostrva je Zakon o autonomiji, shodno članu 120. Ustava Finske, i imaju samoupravu u skladu sa onim što je posebno navedeno u Aktu o autonomiji.

Isključiva nadležnost Finske u odnosu na Olandska ostrva je u oblasti spoljne politike, odbrane, monetarne i poreske politike, kao i zakonodavnog nadzora, a nadležnosti su podeljene u spoljnoj trgovini, krivičnom i radnom pravu i zdravstvu.

U isključivoj nadležnosti Olandskih ostrva su domicilno državljanstvo, javni red i bezbednost, uspostavljanje dodatnih i opštinskih poreza, poresko planiranje, kolektivni ugovori radnika, obrazovanje, zaštita životne sredine, istorijske i kulturne baštine.

Olandska ostrva imaju skupštinu i vladu, a Finsku u vlasti predstavlja guverner, koga imenuje predsednik države, u dogovoru s predsednikom skupštine Olandskih ostrva.

Finska je subjekt međunarodnog prava, a vlada Olandskih ostrva može predložiti pregovore o određenom sporazumu odgovarajućim državnim vlastima, a ako postoji poseban razlog, vlada može učestvovati u pregovorima u finskoj delegaciji.

Olandska ostrva su demilitarizovana, ali imaju svoju policiju, dok je kontrola granica u nadležnosti Finske, kao i carina.

Odnos Olandskih ostrva prema pravnom sistemu Evrospke unije regulisan je posebnim protokolom, koji je deo Finskog ugovora o pristupanju Uniji, i on može da se menja samo uz saglasnost svih država članica.

Parlament Olandskih ostrva doneo je odluku o pristupanju EU, a vlada Olanda ima pravo na učešće u pripremi pozicije Finske pre procesa odlučivanja u EU.

U slučaju nepostizanja zajedničke pozicije Finske i Olandskih ostrva, pored pozicije Finske pred EU predstavlja se i pozicija Olanda.

Pogledajte još