Živojinović: Dosta je sa svađama

BEOGRAD, 26. januara 2010. (Beta) - Predsednik Teniskog saveza Srbije Slobodan Živojinović izrazio je nadu da će svađe u toj organizaciji prestati sa okončanjem izbora na kojima je dobio i treći mandat na dosadašnjoj funkciji.

"Vreme je da spustimo loptu, da krenemo napred", rekao je novinarima Živojinović, koji je podršku delegata Skupštine Saveza dobio posle više od osam sati burne rasprave na sinoćnjoj sednici.

Izborna Skupština protekla je u brojnim prepirkama, teškim optužbama, pa i ponekoj psovki i fizičkoj pretnji.

Sve to se dešavalo iako Živojinović zvanično nije imao protivnika u predsedničkoj trci.

Grupi nezadovoljnih delegata predvođenoj Srđanom Đokovićem, ocem najboljeg srpskog tenisera Novaka Đokovića, to nije smetalo da pokušaju da na svaki način prekinu sednicu, koju su od samog početka opisivali kao nelegitimnu i nelegalnu.

Brojni su bili razlozi za to. Čak tri sata Skupštini je trebalo da utvrdi kvorum, jer se Živojinovićevi rivali nisu saglasili sa izborom "pristrasnih" članova verifikacione komisije, time što je Skupštinu vodio njen predsednik Đorđo Antelj, a ne radon predsedništvo, kao ni izbornim procesom koji je vršen prema novom Statutu, usvojenom tek nekoliko desetina minuta ranije.

Sporenja je bilo i oko pitanja ko sve ima pravo glasa i koliko, ko je više pomogao klubovima sa Kosova, uzimanja reči za govornicom, kao i nezavršenog izveštaja o poslovanju ovlašćenog revizora.

Đokovićeve pristalice Skupštinu su napustile pre nego što je usvojen izveštaj Nadzornog odbora Saveza, koji je potpisao samo jedan od tri člana koliko bi to telo trebalo da broji. Prethodno se sam Srđan Đoković požalio i na nisku temperaturu u Geneks impuls hali zbog koje je morao da zove ženu da mu donese čizme.
(old_image)
"Nije bilo lako izdržati sve ovo, skoro osam i po sati, temperature nije bila baš adekvatna, ali je veliki broj delegata ostao da podrži moj program i to je bitno reći", naveo je Živojinović, koji je i sam bio meta napada protivničke struje.

Đoković je Živojinovića optužio da je u četvrtfinalu Vimbldona 2009. godine navijao da Nemac Tomi Has pobedi Novaka.

Rekao je i da Živojinović na početku prvog mandata na funkciji predsednika Saveza nije želeo da novac koji mu je Filip Cepter dao kao pomoć talentovanim teniserima prosledi za potrebe Novaka Đokovića.

"Poenta je da sve treba da legne. Niste ni do sada mogli da čujete moj da komentar na neke optužbe, jer sam želeo da zaštitim interese tenisa. Tako ću i nastaviti", kratko je odgovorio Živojinović.

Optužbe su počele da pristižu samo nekoliko dana posle decembarskog osvajanja Dejvis kupa.

"Najteži izbori do sada, sigurno. Trebalo je da slavimo uspeh naših igrača, a mi smo došli u situaciju da samo par dana posle toga niko i ne priča o Dejvis kupu", naveo je Živojinović.

Dejvis kup reprezentativci Srbije, na čelu sa selektorom Bogdanom Obradovićem, vrlo brzo su se priključili izbornoj kampanji otvoreno se založivši za promene u Savezu. Teniska javnost zato je već počela da spekuliše o sudbini nacionalnog tima.

"Ne želim da pričam sada o tome. Dozvolite mi da malo odmorim. I ja sam ljudsko biće", kazao je Živojinović, koji je spreman i da nastavi saradnju sa ljudima koji su ga kritikovali, bez obzira na moguće opstrukcije u budućnosti.

"Neću da komentarišem moguće opstrukcije. Svi koji žele dobro tenisu, a ima ih takvih, bez obzira što se ne slažemo u svemu, uvek su dobrodošli", istakao je predsednik Teniskog saveza Srbije.

Pogledajte još