Odbijanje zamene sandučića nije kažnjivo

BEOGRAD, 26. januara 2011. (Beta) - Vlasnici stanova i kuća u Srbiji su počev od Nove godine obavezni da o sopstvenom trošku nabave nove poštanske sandučiće po evropskim standardima, ali ako to eventualno odbiju neće moći da budu kažnjeni, proizilazi iz važećeg Zakona o poštanskim uslugama.

Ovakva obaveza utvrđena je Tehničkim uslovima za kućne sandučiće, koje je 1. januara donela Republička agencija za poštanske usluge (RAPUS), pozivajući se na Zakon o poštanskim uslugama koji, pored ostalog, vlasnicima zgrada, stanova, kuća i poslovnih objekata nalaže ne samo da postave sandučiće, već i da ih održavaju.

Međutim, Zakon u kaznenim odredbama ne predviđa mere za one koji tu obavezu ne poštuju.

Upitana kako će, onda, građani biti sankcionisani, portparolka RAPUS-a Zorica Panić je odgovorila da će ta agencija "u veoma kratkom roku" sastaviti nacrt novog zakona, "kojim će pitanje sandučića biti sistemski rešeno", a predlog će biti da "poštari nemaju obavezu da uručuju poštanske pošiljke ako vlasnici ili nemaju ili ne održavaju kućne sandučiće".

Agencija Beta je od Pošta Srbije zatražila komentar na ove navode, ali je u kratkoj pisanoj izjavi, nakon višednevnog čekanja, obaveštena da "propisivanje zakonskih normi, kao i tumačenje Zakona o poštanskim uslugama, nije u nadležnosti" tog javnog preduzeća.

Pogledajte još