MOĆNA BILJKA: Aronija - bobica vitamina i minerala

Aronija je listopadni grm poreklom iz Severne Amerike.

Aronija ima malo kalorija i masti. 100 g svežih bobica aronije nosi oko 50 kalorija. Bogate su vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidantinim flavonoidima kao što su karoten, lutein i zeaksantin.

Vitamini i minerali

Vitamin C, vitamin A, vitamin E, beta-karoten i folat. Minerali: kalijum, gvožđe, mangan. 100 g sveže aronije sadrži oko 35% dnevno preporučenog unosa za vitamin C.

Poboljšava cirkulaciju i jača krvne sudove

Bobice aronije smanjuju rizik od srčanih bolesti. Sprečava i pojavu dijabetesa i drugih kardiovaskularnih bolesti.

Aronija održava normalan krvni pritisak. Sok ili čaj od aronije preporučuje se ljudima koji imaju problema s krvnim pritiskom. Pozitivno utiče na lečenje anemije.

Aronija protiv raka

Istraživanje sprovedeno 2003. godine pokazalo je da se aronija uspešno koristi u borbi protiv raka debelog creva. Istraživači sa Univerziteta Ohajo otkrili su da se voće tamnije boje može uspešnije boriti protiv ove opake bolesti.

Prema istraživanju, pigmenti dobijeni iz crne šargarepe i rotkvice usporili su rast ćelija raka od 50 do 80%, a pigmenti iz aronije ubili su petinu postojećih ćelija ove bolesti.

Štiti oči

Velika količina karotena koju bobice sadrže sprečavaju oštećenje očiju i mogućnost stvaranja katarakte.

Nega kože

Antioksidansi u aroniji sprečiće pojavu bora, pega, mrlja i ožiljaka i pomoći vašoj koži da zadrži vitalnost i mladolikost.

Dijeta

Aronija pomaže pri regulisanju telesne težine. Ona sprečava stvaranje viška masnoće oko stomaka, što je problem s kojim se mnogi ljudi redovno suočavaju. Poznato je da ima mali broj kalorija i masnoće, a sadrži i dijetalna vlakna što je čini jednom od najzdravijih voćaka.

Prehlade

Redovno konzumiranje aromije pozitivno utiče na imuni sistem i sprečiće pojavu virusa i bakterija u vašem organizmu.

Tradicionalno su je koristili Indijanci za lečenje prehlade, a nedavna istraživanja potvrđuju antivirusna svojstva i visok sadržaj vitamina C.

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još