NAUČNA STUDIJA DOKAZALA: Utvrđen redosled kojim se pojavljuju simptomi koronavirusa

Najčešći simptomi bolesti izazvane novim koronavirusom odnose se na povišenu temperaturu, kašalj i otežano disanje. Sa širenjem pandemije, pojavljivali su se i novi simptomi, glavobolja, bolovi u telu, slabost, proliv, kao i gubitak čula ukusa i mirisa.

Tim istraživača sa univerziteta u Južnoj Kaliforniji otkrio je i redosled kojim se simptomi pojavljuju, što bi moglo pomoći prilikom ranog dijagnostifikovanja Kovid-19 virusa, objavljeno je u naučnom časopisu Frontiers in Public Health.

U studiji se navodi da su prvi simptom povišena temperatura, kojoj se zatim pridružuje kašalj. Zatim slede otečeno i upaljeno grlo, glavobolja i bol u mišićima, a zatim se svemu ovome pridružuje povraćanje i slabost te na kraju i proliv.

Upoređujući ga sa gripom, naučnici su zaključili da grip počinje kašljem, za razliku od Kovid-19 virusa čiji je prvi simptom povišena temperatura.

- Redosled simptoma jako je važan. Ako znamo kako bolest napreduje, lakše možemo postaviti pravilnu dijagnozu i odrediti odgovarajući tretman - zaključuje grupa naučnika u ovoj studiji.

Ovi nalazi podržavaju odluku da se temperatura meri na ulasku u ustanove koje se ponovno otvaraju poput škola.

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još