Ukinućemo blanko ostavke

BEOGRAD, 1. februara 2011. (Beta) - Blanko ostavke biće ukinute na vanrednoj sednici Skupštine Srbije u februaru, izjavila je u utorak predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović.

Upitana da li će praksa blanko ostavki biti ukinuta izmenom Zakona o izboru narodnih poslanika, predsednica Skupštine je rekla novinarima da su izborni zakoni stvar političkog dogovora i da će parlament najpre ukinuti blanko ostavke, a da će se onda razgovarati i o izbornim zakonima.

Iako ni u Poslovniku parlamenta ni u Zakonu o narodnoj skupštini ili o izboru narodnih poslanika nije napisano da su blanko ostavke ukinute, jasno je da one i ne postoje u praksi, rekla je Đukić-Dejanović. "Dok ne budemo u zakon ugradili rečenicu koja će suštinski značiti ukidanje blanko ostavki ne možemo reći da smo to formalno uradili", istakla je ona.

"Život to potvrđuje u praksi. Neki poslanici su napustili svoje poslaničke klubove a funksionišu samostalno te ne postoji njihova obaveza da vrate te ostavke", kazala je Đukić-Dejanović.

"Lideri političkih stranaka treba da se dogovore šta ce staviti na papir kao polaznu osnovu za izmenu izbornog zakona i to je postupak koji će očigledno trajati nešto duže nego ukidanje blanko ostavki", kazala je Đukić-Dejanović na konferenciji za novinare u parlamentu.

Redovno zasedanje Skupštine Srbije počinje 1. marta.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.