Dodeljeni "Oskari popularnosti"

Oskar popularnosti verovatno nikad neće povratiti sjaj koji je imao u vreme bivše Jugoslavije, međutim, ovogodišnja dodela nagrada u Sava centru pokazala je da se prestižna manifestacija izvukla iz ponora u kom je godinama bila.

Laureate u 18 kategorija (plus dva specijalna Oskara) izabrala je publika, odnosno čitaoci Blic Pulsa. Glumačko – kumovski duo Sloboda Mićalović i Nikola Đuričko dobro je funkcionisao kao voditeljski tandem ponudivši gledaocima u Sava centru i onima koji su pratili direktan prenos preko Prve srpske televizije povremeno i spontan sadržaj koji iskače iz predviđenog scenarija.

Prvi Oskar uručen je u kategoriji radio emisija, a nagrada je pripala jutarnjem programu Radio Beograda „Dizanje“, to jest uigranom tandemu Gorica i Dragan, a nagradu im je uručio Voja Nedeljković čija je emisija "Vojevanje" takođe bila u konkurenciji.

Nije bilo teško pogoditi kome će pripasti Oskar za TV lice 2010. Popularni voditelj Prve srpske televizije Ivan Ivanović je ujedno bio i jedini koji je dobio čak dva „trofeja“ pošto je „Veče sa Ivanom Ivanovićem“ trijumfovalo u konkurenciji televizijskih emisija.

U kategoriji TV serija nominovana su bila samo čeda RTS-a, a pobedu je odnela serija „Selo gori a baba se češlja“.

Ovu, kao i narednu nagradu, dodelio je jedan o domiljenih glumačkih parova - Marko Nikolić i Svetlana Bojković. Posebno je bilo zanimljivo gledati ih kako dodeljuju nagradu svom sinu iz „Boljeg života“ Draganu Bjelogrliću za najbolji film godine „Montevideo, Bog te video“.

„Ja sam ti uvek govorila da će od našeg Bobe da bude nešto!“,
šarmantna je bila opaska „Emilije Popadić“ upućena „Gigi Moravcu“.
Bjela u kratkom govoru nije propustio da bocne poplavu reality programa, a kad je trebalo preuzeti nagradu „teret“ je pao na najmanja pleća. Oskara je visoko podigao trinaestogodišnji Predrag Vasić, dečak čija popularnost iz dana u dan raste.

U kategoriji za najboljeg glumca i glumicu Oskari su pripali Nebojši Glogovcu, odnosno Ljiljani Stepanović koja se publici zahvalila sa „Volim vas 35 godina, hvala vam što ste mi to uzvratili!“.

(old_image)
Novak Đoković
je ponovo bio neprikosnoven kad su sportisti u pitanju. Nagradu je u ime odsutnog Novaka primio njegov brat Marko, a treći reket sveta se zahvalio u svom stilu, duhovitom video porukom.
Tenis je dominirao i kad je u pitanju izbor sportistkinja – Jelena Janković je osvojila priznanje. Poput Novaka, ni Jeca nije bila u Sava centru, pa je nagradu primila njena majka Snežana.
Teniserima je pripao i specijalni Pulsov oskar, glavni i odgovorni urednik Blic Pulsa Aleksandar Đuričić predao ga je selektoru naše Dejvis kup reprezentacije Bogdanu Obradoviću.

Riblja čorba ovoga puta nije bila među nominovanima, ali se Bora Đorđević ipak pojavio u mzičkom delu, da bi zatim proglasio Natašu Bekvalac za pop pevačicu godine. Novosadska barbika je iz razumljivih razloga odsustvovala a Bora je duhovito „podsetio“ da joj je – otac bolestan.

Oskara za ličnost godine dobila je naša najbolja rukometašica svih vremena Svetlana Kitić pretekavši takođe legende Emira Kusturicu i Dušana Ivkovića i Nadu Macuru.

Među pop pevačima godine situacija je bila, manje – više, uobičajena, a Oskar je pripao Sergeju Ćetkoviću.

Ja sam Đura, a ovo su Đurine kućne čarolije“ – dobro poznatu televizisjku rečenicu sinoć je, posle toliko godina, izgovorio Branko Đurić i pesmom nas, zajedno sa svojim bendom, podsetio da se grupa „Bombaj štampa“ posle duge pauze ponovo okupila i da ima novi album.

E-oskar koji se dobija za nove tendencije u domaćoj muzici prošle godine je prvi put dodeljen, a ove je pripao grupa "Zemlja gruva".

(old_image)
U čast čoveka koji je stvorio Oskar popularnosti, pokojnog Zorana Predića, specijalna nagrada „Lula Zorana Predića“ dodeljena je bardu domaćeg glumišta Velimiru Bati Živojinoviću.

„Došao sam po navici da gledam ovu manifestaciju, niko mi nije rekao da ću da dobijem divno priznanje“, raspoložen je Bata bio za šalu. „Dobio sam Oskara i kada je počeo da se dodeljuje, međutim, ova nagrada mi je značajnija nego ta prva“, dodao je „Valter“.

Harisu Džinoviću, koji je razgalio salu svojim "Muštulukom", pripao je Oskar za folk pevača, a mladoj Radi Manojlović za folk pevačicu godine.

Za grupu godine je proglašen Električni orgazam, a Gile je imao pripremljenu žaoku za tu priliku:
"Ovo je prva nagrada u karijeri Električnog orgazma. To je, istovremeno, poruka mladim bendovima da je najvažnije da izdrže prvih 30 godina, posle počinju da stižu priznanja."

Oskara za „događaj za pamćenje“ odnosno koncert godine dobio je tandem virtuoza – Vlatko Stefanovski i Stefan Milenković.

(old_image)
Ova manifestacija je bila prava prilika za podsećanje na 40 godina najdugovečnijeg domaćeg benda, YU grupe čiji je miks pesama urađen specijalno za ovu priliku zvučao sjajno.

„YU Oskara“ za 2010, u konkurenciji sa Džibonijem i Karolinom, dobila je grupa „Parni valjak“.

"Ovo je dokaz velikog poverenja publike koje nećemo izneveriti. Bez publike mi smo ništa. Obećavam da više nećete toliko dugo čekati Parni valjak. Bićemo česti gosti u vašim domovima a i na koncertima“, rekao je, kao i uvek, sa osmehom na licu, frontmen „Valjka“ Aki Rahimovski i zatim počeo „ma što da želim, sve je tako daleko...“.

Jedna po jedna nagrada i dva i po sata se ispuniše poznatim facama iz raznih sfera. Crveni tepih, mnoštvo novinara, ali i ljudi iz sveta šou biznisa u publici, gužva u holu Sava centra, a posle manifestacije i na koktelu...

Glamur, ne baš kao nekada ali, bar za naše uslove, dovoljan da se opravda slavno ime – Oskar popularnosti.

Tekst: Milan Ćunković
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još