NE IGNORIŠITE TRI SITUACIJE: Prepoznajte narcisa na vreme

Narcisoidne osobe je teško prepoznati jer su to vrlo inteligentne i lukave osobe, zato zapamtite ova tri znaka po kojima ih možete prepoznati, a koje obično ignorišemo.

Svi znamo za osobine narcisa poput onih da su superiorniji od ostalih ljudi i imaju malo razumevanja za tuđa osećanja. Kod njih postoji pojačan osećaj samozaljubljenosti i velika potreba za tuđom pažnjom i divljenjem.

Naravno da se osobine narcisa razlikuju pojedinačno i zbog toga ih je teško prepoznati, a postoje i tri znaka koja pomažu da prepoznate narcisoidnu osobu u svojoj vezi.

1. Prebacivanje krivice

Ova osobina je uvek prisutna. Njima se ne prigovara i ako pogreše, i uvek je neko drugi napravio grešku.

Bilo da je u pitanju to što mesecima ne pronalaze posao - "Niko neće da me zaposli" je najčešći izgovor, ili to što u svađi opravdavaju svoje postupke time što ih neko drugi "izaziva", jedno je sigurno - krivica nikad nije na njima.

2. Projekcija

Najčešći način na koji narcisi kreiraju alternativu je putem projekcije. Projekcija je oblik prebacivanja krivice i način da narcisi skrenu pažnju sa svojih mana i nesigurnosti i usmere fokus na uočeni nedostatak nekog drugog. Narcisi često koriste ovu psihološku osobinu kada se osećaju na neki način ugroženo.

Česta "tehnika" kojom se koriste jeste to da druge nazivaju narcisima, ili kada se skrene pažnja na njihove mane, "vade" stvari iz prošlosti koje su davno ostavljene tamo.

3. Stvaranje scenarija u kojima izgledate loše

To je nezdravi, iskrivljeni mehanizam preživljavanja, ali je efikasan u mnogim slučajevima. Uvek će praviti žrtve od sebe, a neko drugi će biti "negativac" u vezi. na primer, kada su bračni partneri u svađi, često se desi da narcisi pokušavaju da okrenu decu protiv drugog roditelja.

Izvor: Super žena
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.