STAR DVA MILENIJUMA: Kopajući za zlatom uništili drevni arheološki lokalitet

Kada je tim arheologa duboko u Sahari stigao do drevnog lokaliteta Džabal Maraga, mislili su da su se izgubili, jer lokaliteta nije bilo. Nisu pogrešili, međutim, jer je čitav lokalitet prekopan.

Ilegalni tragači za zlatom uz pomoć velikih rovokopača uništili su skoro sve znake lokaliteta starog 2.000 godina.

- Imali su samo jedan cilj kopajući ovde - da pronađu zlato. Da bi uštedeli vreme, koristili su tešku mašineriju - rekao je šokirani arheolog Habab Idris Ahmed, koji je 1999. godine otkrio lokalitet i mukotrpno ga otkopavao tokom godina.

U pustinji Bajude, oko 265 kilometara severno od sudanske prestonice Kartuma, arheolozi su otkrili dva rovokopača i pet ljudi koji su upravljali njima. Iskopali su veliki rov dubine 15 metara i dugačak skoro 20 metara. U okolnom crvenom pesku pronašli su tragove guma od kamiona koji su ih dovezli.

Lokalitet datira još od postojanja meroitskog perioda kraljevine Kuš. Između 350. godine pre nove ere i 350. godine nove ere, na njegovom mestu bilo je manje naselje. Otkad su kopači došli, skoro ništa nije ostalo.

- Potpuno su ga raskopali, jer je zemljište ovde sačinjeno od slojeva peščara i pirita. Pošto se u kamenu nalaze čestice metala njihovi detektori su sigurno zvonili, pa su mislili da ima zlata - istakao je Hatem al Nur, sudanski čelnik za antikvitete i muzeje.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.