STANJE DECE KOJE ZABRINJAVA RODITELJE: Šta je opozicioni prkosni poremećaj?

Većina dece je s vremena na vreme prkosno i sklono svađi, a takvo ponašanja je znak zdravog razvoja. Ali, kada dete ima čest obrazac prepirke koja se ponavlja – ljutnja, prkosi roditeljima ili drugim odraslim osobama i/ili je zlonamerno prema drugima, može imati stanje koje se naziva opozicioni prkosni poremećaj (ODD).

ODD je psihijatrijski poremećaj koji se obično pojavljuje u detinjstvu i može trajati tokom čitave odrasle dobi. Mališani koji pate od ovog poremećaja često imaju poriv da uznemiravaju druge.

Evo šta treba da znate o ovom stanju:

Šta je opozicioni prkosni poremećaj?

Opozicionim prkosnim poremećajem nazivamo ljutito i razdržljivo ponašanje koje prati prkos i osvetoljubivost, a koje traje najmanje šest meseci. Dete koje pati od ovog poremećaja često gubi strpljenje i smetaju mu drugi.

Pojedinac može da reaguje impulsivno i često ljuto bez ikakvog razloga. Takođe može delovati osvetoljubivo sa jakom željom da krši pravila. On odbacuje društvene norme i ponaša se nepromišljeno – kaže doktorka Margaret Seit.

Kada se dijagnostikuje ODD važno utvrditi da li se ovakvo ponašanje ponavlja u više različitih situacija.

Po mišljenju nekih stručnjaka deca koja ispunjavaju kriterijume za dijagnozu ODD, najčešće imaju i druge probleme sa kojima se suočavaju, poput depresije, anksioznosti, poremećaja pažnje sa hiperaktivnošću (ADHD), posttraumatskog stresnog poremećaja, zanemarivanja, fizičkog ili seksualnog zlostavljanja ili vršnjačkog nasilja.

Ne postoji poseban lek za opozicioni prkosni poremećaj. Važno je da se ustanovi neka strategija ponašanja što pre.

Tretman često podrazumeva savetovanje i terapiju. Roditeljski trening u upravljanju ponašanjem može biti od pomoći. Bitno je da dečiji terapeut blisko sarađuje sa roditeljima i nastavnicima kako bi se osigurala efikasnost programa tretmana jer tehnike ponašanja koje rade sa većom decom mogu biti neefikasne sa decom koja imaju ODD.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još