VOĆE BOGOVA: Nar - simbol plodnosti, izobilja i večnog života

Nar spada među najzdravije voće jer obiluje vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidansima koji štite od mnogih bolesti.

Ova biljka potiče iz Persije i kroz istoriju se svrstava u voće bogova. U drevnim zapisima se jarko crvene semenke nara porede sa krvlju. Veruje se da usporavaju starenje i daju mladolikost.

Predstavlja simbol plodnosti, izobilja i večnog života, a ono što su nekada bila verovanja i mitovi, danas je potvrdila i nauka.

Jedna porcija (pola šolje) nara sadrži oko: 72 kalorije, 1 gram masti, 16 grama ugljenih hidrata, 12 grama šećera, 3 miligrama natrijuma, 4 grama vlakana i 1 gram proteina.

Samo 100 grama će zadovoljiti oko 15 odsto dnevnih potreba za vitaminom C, a odličan je izvor i vitamina B-5. Kalijum iz ovog voća čuva srce i mišiće.

Nar obiluje sastojcima koji imaju snažno antibakterijsko i protivgljivično dejstvo, te je dobra prevencija gingivitisa i drugih upalnih procesa u usnoj duplji.

Nar sadrži i dosta šećera, ali to nije za zabrinutost jer je bogat vlaknima koji će nivo glukoze u krvi održavati stabilnim.

Pomaže kod artritisa i bolova u zglobovima

Nar je prirodni izvor antioksidansa, flavonola, koji deluju protivupalno, te je efikasan u borbi sa reumatoidnim artritisom.

Ekstrakt nara može da smanji pojavu i učestalost ovog upalnog procesa zglobova.

Istraživanja takođe pokazuju da je težina artritisa i upale zglobova značajno smanjena upotrebom ekstrakta nara. Ako već koristite lekove za artritis, proverite sa svojim lekarom da li smete da uvrstite nar u svoju ishranu.

Snižava krvni pritsak

Sok od nara sadrži različite vrste antioksidansa i polifenola koji pozitivno utiču na kardiovaskularno zdravlje.

Istraživanja su pokazala da konzumiranje ovog soka tokom dve nedelje snižava krvni pritisak.

Jača srce

Sok od semenki nara sadrži visoki udeo antioksidansa, te može da blokira ili uspori nakupljanje holesterola u arterijama.

Jedno istraživanje je pokazalo da učesnici koji su konzumirali sok od nara uspeli su da snize svoj pritisak za više od 12 odsto.

Pomaže u borbi protiv raka

Kada je u pitanju rak, sve više istraživanja pokazuje da je nar moćan u borbi protiv raka.

Nar deluje antikancerogeno na različite vrste ćelije raka.

Brojna istraživanja pokazuju da ekstrakt nara ima moćno dejstvo u borbi protiv raka dojke i da može da uspori rast raka prostate.

Poboljšava pamćenje

Sok od nara poboljšava pamćenje ii kognitivne sposobnosti. Tu teoriju je i potvrdilo istraživanje sprovedeno nad starijim ljudima.

Naime, ispitanici koji su pili sok od nara znatno su poboljšali pamćenje. Istraživanje takođe pokazuje da konzumiranje ovog soka može da uspori simptome Alchajmerove bolesti. Nar pozitivno deluje na pamćenje i na mišićnu koordinaciju.

- Sok od nara smanjuje rizik od infarkta srca i mozga.
- Sprečava nastanak krvnih ugrušaka u arterijama.
- Snižava nivo lošeg holesterola u krvi.
- Povoljno deluje na centralni nervni sistem.
- Sadrži biljne materije koje podstiču proizvodnju serotonina u organizmu, te pomaže u borbi sa depresijom.
- Koristan je za koštanu strukturu pa se preporučuje kao prevencija od nastanka osteoporoze i osteoartritisa.
- Pospešuje borbu protiv ešerihije koli i stafilokok bakterije.
- Plodovi nara sadrže dosta gvožđa tako da pomažu u lečenju anemije i otklanjanju simptoma slabosti i vrtoglavice.
- Plodovi nara povećavaju plodnost kod muškaraca, jer pozitivno utiču na kvalitet i koncentraciju spermatozoida.
- Utvrđeno je da dve čase soka od nara dnevno povećavaju libido, kako kod muškaraca tako i kod žena, jer ovo voće utiče na povećanje nivoa testosterona u organizmu kod oba pola.

Izvor: Stil.Kurir.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još