Omogućiti građanima slobodno izjašnjavanje

BEOGRAD, 6. februara 2011. (Beta) - Ministar za dijasporu Srđan Srećković ocenio je da će popisi stanovništva u zemljama regiona utvrditi "približno tačan" broj Srba koji žive na prostoru zapadnog Balkana i omogućiti puno ostvarenje njihovih političkih, kulturnih i verskih prava, saopštilo je to minisarstvo.

Popisi stanovništva ove godine biće održani u zemljama regiona u kojima žive Srbi - Mađarskoj, Bugarskoj, Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, a Srećković je rekao da očekuje da se građanima omogući slobodno izjašnjavanje po pitanju nacionalnosti.

Srećković je ocenio da je posebno loša situacija u Albaniji, gde je u rubrici "nacionalnost" ostavljena mogućnost da se građani izjasne kao Albanci ili kao "ostali", zbog čega su u Tirani protestovala udruženja srpske, romske, grčke, makedonske i vlaške manjine.

On je ocenio da će kolektivna prava Srba u zemljama regiona zavisiti u velikoj meri i od ukupnog broja onih koji će biti popisani kao pripadnici srpskog naroda.

Pogledajte još