Na Skveru Mire Trailović svečano otvoren BITEF-Prolog

Večeras je na otvorenoj sceni na Skveru Mire Trailović svečano otvoren Bitef-Prolog, trodnevni događaj u okviru koga će, u glavnom programu, publika moći da vidi dve pozorišne predstave iz Švajcarske i Nemačke, a u pratećem raznovrstan tribinski program i druge sadržaje.

U čast početka Prologa, na otvorenoj sceni Bitefa na Skveru Mire Trailović, specijalno sagrađenoj za ovu priliku, izveden je performans savremenog cirkusa "0" u produkciji Cirkusfera/Cirkobalkana, nakon čega su festival svečano otvorili Vera Konjović i Ivan Medenica.

Ovo je prvi put da se Ivan Medenica, od kako je umetnički direktor festivala pojavio na sceni na otvaranju, istakavši da je to zbog toga što je Bitef-Prolog realizovan Bitefovim infrastrukturnim mogućnostima i vlastitim ljudskim snagama, a da je jedna od najvećih od njih Vera Konjović, koja će svečano otvoriti Bitef-Prolog. Bitef-Prolog je dobar uzorak i najava onoga što je Bitef trebalo da bude i što će biti na objedinjenom 54. i 55. izdanju festivala. Medenica je istakao da je na Skveru Mire Trailović izgrađena svojevrsna agora - otvorena scena gde se susreću ključne institucije gradskog života od kako je gradova iz antičkih i drugih vremena, “tu je pijaca, tu je crkva i iza ugla škola, i to ne bilo kakva već baletska škola, zato smo odlučili da tu izgradimo agoru i vratimo pozorište njegovoj izvornoj svrsi - mestu za preispitivanje društva i njegovu razmenu”, istakao je Medenica.

Vera Konjović, urednica nekadašnjeg pratećeg programa Bitef na filmu, autorka knjige Čekajući Bitef, i vođa prevodilačkog tima Bitefa svečano je otvorila Bitef-Prolog. Vera nas je podsetila na teška vremena sa kojima se kroz istoriju Bitef suočavao, i naporima da se održi uprkos svemu posvetivši ga Miri Trailović i Jovanu Ćirilovu i svima koji su bili uz njih. Gospođa Konjović otvorila je Bitef-Prolog rekavši:

- Ali posvetimo ga i onima koji su u teškim uslovima uspeli da organizuju ovogodišnji Bitef i nameravaju da to rade i u buduće svemu i svima uprkos.

U okviru glavnog programa, u Bitef teatru je izvedena predstava "Dolina jeze" Štefana Kegija u koprodukciji Rimini protokola i Kameršpilea iz Minhena. Ova predstava-predavanje za centralnog junaka ima humanoidnog robota, repliku pisca Tomasa Melea, koji usled bipolarnog poremećaja ličnosti ima strah od javnog nastupa, te ga replika zamenjuje. Istovremeno publika je na otvorenoj sceni Bitefa uživala u emitovanju snimka predstave, a zatim u razgovoru "Susreti sa autorima" koji je vodila Minja Bogavac, sa rediteljem predstave Štefanom Kegijem. Štefan Kegi se razgovoru priključio putem ekrana na otvorenoj sceni Bitefa iz Bona. U cilju demokratizacije Bitefa gledaoci širom zemlje su istovremeno, zahvaljujući tradicionalnoj saradnji festivala i njegovog medijskog pokrovitelja RTS mogli da pogledaju snimak predstave na drugom kanalu nacionalne televizije, a publika iz celog sveta celokupan program uživo putem Jutjub kanala Bitef festivala, izuzev predstave "Dolina jeze".

Svečanosti su, između ostalih, prisustvovali i NJ.E. Tomas Šib, Ambasador Nemačke, ataše za kulturu Ambasade Francuske Katrin Fodri, Šef za informisanje, komunikaciju i medije Delegacije EU u Srbiji Pol-Anri Prese, direktor Gete Instituta u Beogradu Frank Bauman, kao i Sekretar za kulturu Grada Beograda Ivan Karl, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević, direktor Sterijinog pozorja Miki Radonjić, Aleksandra Kosanović Strižak, Erste Banka AD novi Sad i brojni predstavnici medija.

SUTRA NA BITEFU

Drugog dana Prologa, u nedelju 13. septembra, biće održana još tri izvođenja "Doline Jeze" u sali Bitef teatra. Istovremeno će se snimak predstave emitovati na ekranu na otvorenoj sceni Bitefa i Bitef Jutjutb kanalu. U pratećem programu na otvorenoj sceni Bitefa, publika će moći da pogleda prezentaciju programa Polifonije, kao i još jedno izdanje Filozofskog teatra, u okviru koga će Maja Pelević razgovarati sa Svetlanom Slapšak, teoretičarkom i aktivistkinjom iz Ljubljane. Celokupan program festivala uživo se prenosi putem Jutjub kanala Bitefa.

KAKO NA BITEF

Bitef-Prolog se realizuje uz strogu primenu higijensko-epidemioloških mera, merenje temperature, obavezno nošenje maski (u sali i na otvorenoj sceni Bitefa), poštovanja fizičke distance između posetilaca. U skladu sa ovim merama Bitef se potrudio da svima omogući da budu deo ovogodišnjeg festivala, pa se predstave izvode u sali Bitef teatra, a celokupan program prenosi i dešava na otvorenoj sceni Bitefa na skveru Mire Trailović besplatno uz ograničen kapacitet, i putem Jutjub kanala Bitef Festivala. Sve detalje o tome kako možete pratiti Bitef u Bitef teatru, na otvorenoj sceni Bitefa na Skveru Mire Trailović i putem Jutjub kanala Bitefa.

Ulaznice za predstave glavnog programa (koje se prikazuju u sali Bitef teatra) mogu se nabaviti pomoću sajta https://festival.bitef.rs/. Ukoliko niste u mogućnosti da obavite onlajn kupovinu, ulaznice možete kupiti na blagajni Bitef teatra (adresa: Skver Mire Trailović br. 1) sat vremena pre početka predstave. Blagajna ce raditi sat vremena pred početak svake predstave, kada se mogu kupiti ulaznice ukoliko ih bude. Savetujemo da svoje ulaznice kupite online. Cena pojedinačne ulaznice za predstave Dolina jeze i Biti Arijela F je 2000 dinara, dok su za onlajn rezervacije određeni popusti od 10 do 20 posto (1600 i 1800 rsd).

Kontakt blagajne: blagajna@bitef.rs ili telefonom: + 381 69 899 24 00.

Festival su tradicionalno podržali Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Kabinet predsednika Vlade Republike Srbije, kao i Evropska delegacija u Srbiji, Ambasada SR Nemačke u Beogradu, Gete Institut, Ambasada Švajcarske u Beogradu, Francuski institut u Beogradu i Fond za otvoreno društvo. Prijatelj i sponzor Bitefa je i ove godine I&F Grupa, u okviru koje posluje i McCann Beograd, kreativna agencija festivala. Partneri festivala su Erste Bank a. d. Novi Sad, dugogodišnji prijatelji festivala Coca-Cola Hellenic Srbija i MTS, Alma Quattro, Opšta bolnica "Bel Medic", Halo Creative tim, Mezestoran "Dvorište", klub "Zaokret", Domaće kiflice, Muffinstore, Marriot - Courtyard Belgrade City Centre i restoran Ruski car.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.