REPUBLIČKI ZAVOD ZA STATISTIKU: Raste broj vlasnika kompjutera i korisnika interneta u Srbiji

Ove godine se povećao broj domaćinstava u Srbiji koja imaju računar i internet priključak, tako da je 74,3 odsto njih, ili 1,2 odsto više nego lane, imalo kompjuter, dok je procenat onih sa internet priključkom u odnosu na prošlu godinu povećan za 0,9 odsto i iznosi 81 odsto, pokazuju rezultati istraživanja Republičkog zavoda za statistiku.

Godišnje istraživanje o upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija, sprovedeno u martu na uzorku od 2.800 domaćinstava takođe je pokazalo, da je u poslednja tri meseca pre ispitivanja, kompjuter koristilo 72,4 odsto ispitanika, odnosno 0,5 odsto više nego godinu dana ranije, prenosi Tanjug.

Kada jer reč o internet konekciji, 90,5 odsto korisnika interneta ima fiksnu širokopojasnu konekciju a mobilnu 71,9 odsto.

Skoro svako domaćinstvo, preciznije njih 98,3 odsto ima televizor, a 94,1 odsto mobilni telefon.

Tek malo više od polovine domaćinstava ili 52,3 odsto poseduje laptop, što predstavlja povećanje u odnosu na 2019. godinu za 3,3 odsto.

Istraživanje je rađeno i među preduzećima, na uzorku od 1.571 preduzeća, a pokazalo je da za potrebe poslovanja, internet koristi 100 odsto preduzeća, dok veb-sajt poseduje njih 84,4 odsto.

Izvor: Politika.rs/Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još