Karadžiću od marta šest nedelja pauze

HAG, 10. februara 2011. (Beta) - Pretresno veće Haškog tribunala odlučilo je u četvrtak da početkom marta na šest nedelja prekine suđenje Radovanu Karadžiću, kako bi on mogao da prouči veliki broj dokumenata koje mu je sa zakašnjenjem obelodanilo tužilaštvo.

Karadžić je početkom februara zatražio tri meseca pauze u procesu, da bi pregledao "32.000 stranica dokumenata" i 142 video trake sa oko 200 sati snimaka, povezanih sa zbivanjima u opštinama širom BiH koji bi potencijalno mogli ići u korist odbrane. Taj materijal, haško tužilaštvo dostavilo je odbrani 31. januara.

Saopštavajući odluku veća, predsedavajući sudija O-Gon Kvon naglasio je da je tužilaštvo ponovo prekršilo svoju obavezu da potencijalno oslobađajuće dokumente dostavi odbrani što je pre moguće. Sudija Kvon je naznačio da tužilaštvo nije pokazalo da razume uticaj zakasnelog obelodanjivanja dokumenata na dužinu procesa.

Stoga je u interesu pravde da suđenje bude obustavljeno, kako bi odbrana pregledala dokumente, rekao je sudija Kvon. Kada će tačno uslediti prekid, sudije će precizirati naknadno, pošto ih tužioci obaveste o rasporedu svedoka.

Pogledajte još