Izbegnuta Facebook otmica u Novom Sadu!

Dogovor sa "prijateljem" ostvaren posredstvom društvene mreže Facebook umalo nije skupo koštao dvanaestogodišnju učenicu petog razreda jedne novosadske osnovne škole.

Devojčica za dlaku uspela da ne bude oteta nasred ulice, nedaleko od stana u kom živi!

Djevojčica kaže da je prihvatila prijatelja na Facebooku koji se predstavio kao njen drug iz škole, i molio da mu donese svesku da bi uradio domaći zadatak, jer je bio bolestan.

"Poverovala sam u priču `prijatelja`, jer on nije dolazio u školu tih dana, a znao je i neke podatke o školi.

Krenula sam niz ulicu, ka njegovoj kući, kad je iz auta odjednom izašao neki čovek, koji mi je prišao i predstavio se kao tata mog druga.

Insistirao je da uđem u njegov auto, ali nisam htela, jer mi je bio nepoznat. Nervozan što ga odbijam, pokušao je na silu da me uvuče u auto.

Počela sam da vrištim, što je srećom čula komšinica koja je istrčala da vidi šta se dešava. Kad je video komšinicu napasnik je pobegao, a u panici nismo pogledale koji je broj registarskih tablica njegovog auta", ispričala je devojčica na tribini "Klikni bezbedno", a prenosi novosadski dnevni list "Nacionalni građanski".

Priča je šokirala sve prisutne na tribini održanoj u Novom Sadu, kako roditelje tako i nastavnike, a direktor škole koju pohađa ova učenica rekao je da opasnost od Facebooka uglavnom dolazi od dečije naivnosti.

"Opasnost Facebooka je u tome što su deca naivna i ostavljaju tačne podatke. Prosto je frapantno koliko je taj lik studiozno pratio devojčicu, kad je znao gde ona živi, i koji joj drug nije u školi tog dana", istakao je direktor.

Prema prošlogodišnjoj anketi Ministarstva za telekomunikacije i medijske dokumentacije pod nazivom "Ebart", roditelje svakog trećeg deteta u Srbiji ne interesuje šta ono radi na internetu.

Evropske statistike opet navode da svaka dvadeseta osoba u EU, koja živi s djecom tvrdi da su se ona povezala s potencijalno opasnim licima upravo preko komjutera i to od kuće. U EU prošle godine je 65 odsto osoba redovno koristilo internet, dok je u Srbiji taj procenat bio 40 odsto.

(Srna)

U prilog neophodnosti pojačanog roditeljskog opreza i nadzora nad dečjim prisustvom na Facebook-u i Internetu uopšte, govori i stav prve dame SAD.

Pogledajte još