DANI EVROPSKE BAŠTINE BAČ - Kulturom protiv korone

Manifestacija Dani evropske baštine, koja predstavlja svojevrstan praznik kulture obeležava se u nekoliko gradova Srbije, a osim u Beogradu, svake godine bez prekida još jedino u opštini Bač.

Nizom aktivnosti, uključujući promocije knjiga, radionice, izložbe, likovne kolonije, performanse i revije, online muzičke koncerte, sportska takmičenja i druge oblike interakcije sa publikom, slavilo se "Nasleđe i obrazovanje" kao "Znanje za budućnost".

Bačlije su ovogodišnju manifestaciju započeli promocijom knjige o caru Jovanu Nenadu, prof. dr Borisa Stojkovskog, koja je održana, kao i sve ostale aktivnosti, uz sve mere prevencije usled situacije sa koronavirusom, u prelepom ambijentu bačke Tvrđave. Na istom mestu nekoliko dana kasnije, realizovana je radionica sa školarcima "Dan u srednjem veku", na kojoj su im ispričane priče o tadašnjem načinu života, o izgledu Tvrđave, o oružju koje su koristili vitezovi, o reci Mostongi i drugim srednjevekovnim temama.

Ovim povodom, uz saradnju sa Opštinom Bač, Turističkom organizacijom opštine Bač, Udruženjem "Bač u srcu Bačke" i uz finansijsku podršku Ministarstva turizma, kompanija Color Media Communications organizovala je online konferenciju DANI EVROPSKE BAŠTINE BAČ - KAKO ISTORIJSKU BAŠTINU OPŠTINE BAČ STAVITI U FUNKCIJU SAVREMENOG TURIZMA.

Na konferenciji su govorili: Mateja Norčić Štamcar, zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji; Sneška Quaedvlieg Mihailović, generalna sekretarka EUROPA NOSTRA; Dr Slavica Vujović iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture; Marina Balaban, zamenica predsednika Opštine Bač; Marija Labović, direktorica Turističke organizacije Srbije; Dr Nataša Pavlović, direktorica Turističke organizacije Vojvodine; Robert Čoban, predsednik Color Press Grupe i Tanja Mitić, komunikolog. Konferencijom je moderirala Vanja Kovačev, komunikacijski ekspert.

Konferenciju možete pogledati na linku:
https://www.youtube.com/watch?v=MmMT_AtGkys&ab_channel=ColorMediaCommunications

Pre početka studijskog vođenja izložbe "Kulturni predeo - Bač sa okolinom", dr Slavice Vujović iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, visoki predstavnici opštine Bač su se okupili i zvanično otvorili manifestaciju, a paralelno su se realizovale i tradicionalna Likovna kolonija IZRAZ (KEK ISKON-BAČ), i deseto Tradicijsko češljanje, Udruge "Tragovi Šokaca" iz Bača.

U Svečanoj sali Opštinske uprave Opštine Bač, predsednik dr Steva Panić je organizovao skroman prijem za svoje najbliže saradnike, a zbog mera prevencije i odluke Vlade Republike Srbije o zabrani okupljanja za više od trideset ljudi, ove godine gostiju nije bilo.

Program u okviru Dana evropske baštine su organizovali i PU Kolibri Bač, KUD MLADOST Bač, Poljoprivredna škola Bač, Kamerni hor ZVONY iz Selenče, fudbalski i odbojkaški klubovi i drugi, u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom.

Da li baš slučajno, tokom ovih dana, bačku Tvrđavu su posetili i japanski ambasador u Republici Srbiji, NJ.E. gospodin Đuniđi Marujama, i novinari iz Finske, koji su doprineli da i ovogodišnja manifestacija poprimi međunarodni karakter.

Mnogo skromnije, ali ništa manje kvalitetno nego svih prethodnih godina, kultura i istorijsko nasleđe su pobedili Koronu.

Više o programu i učesnicima možete pogledati na linku: http://communications.rs/danibaca2020/

Više fotografija možete pogledati OVDE.

Novinar: Gordana Bjelajac
Fotografija: Mladen Sekulić, Gordana Bjelajac

Pogledajte još