Osmehom povratite samopouzdanje

Mnogima se dešava da zbog osećanja nesigurnosti stalno potiskuju svoje ideje i kreativnost i tako u mnogim situacijama na svoje okruženje ostavljaju pogrešan utisak o sebi.

U životu je ponekad dovoljno doživeti jedan neuspeh koji će vas sputati i poljuljati vaše samopouzdanje. Psiholozi u ovakvim situacijama najčešće savetuju da je najvažnije da ne razmišljate o neuspehu i da samo nastavite napred. Za početak primenite nekoliko saveta, koji će vam pomoći da kroz svakodnevne životne situacije povratite veru u sebe.


Počnite dan sa osmehom

Mnoga istraživanja dokazala su da smeh pozitivno utiče na raspoloženje. Pojedini psiholozi smeh nazivaju i okidačem samopouzdanja i zato poručuju da se smejete čak i kada nemate razloga za to, jer pokreti vašeg tela i mišića poslaće mozgu signal pozitivnog raspoloženja.


Naučite da prihvatite kompliment

Kada vam neko uputi kompliment, dovoljno je da uzvratite osmehom i da kažete hvala. Ne upuštajte se dublje u raspravu na temu komplimenta, ali i ne skrećite naglo na neku drugu. Samo ležerno prihvatanje komplimenata može da ima dobar efekat na vaše samopouzdanje, poručuju psiholozi.


Ne preuveličavajte

Nesigurne osobe najčešće preuveličavaju sve što im se dogodi u životu ili unapred već predviđaju da nešto neće ići kako treba. Negativnim stavom stvara se i negativna atmosfera, koja utiče na volju i samopouzdanje.


Manje se izvinjavajte

Osobe koje se osećaju nesigurno često se izvinjavaju, što još dodatno smanjuje njihovo samopouzdanje. Naterajte sebe da što manje u toku dana izgovarate „žao mi je“ ili „izvinite“, to će vam doneti mnogo više sigurnosti za sve što radite. To ne znači da treba da prestanete da se izvinjavate za ozbiljene greške koje napravite. Odgovornost i lepo ponašanje treba da razlikujete od poniznog stava.


Prihvatite i neuspeh

U životu svi grešimo, tako da je neuspeh neizbežan kako za druge tako i za vas. Nemoguće je da uvek donosite dobre odluke i da nikad ne grešite, a najbolji način da prebrodite neuspeh je da brzo prihvatite neki novi izazov.


Sagovornika uvek gledajte u oči

Kada u razgovoru gledate sagovornika u oči ostavljate utisak veoma sigurne i odlučne osobe. Zato se usredsredite na ono što pričate, ne okrećite glavu levo-desno, ne gledajte u pod...

Ako druga osoba stekne utisak da ste puni samopouzdanja i vi ćete više verovati u sebe.

Izvor: novosti.rs

Pogledajte još