Više od 400 uhapšeno na protestu u Alžiru

ALŽIR, 12. februar 2011. (Beta-AP) - Hiljade Alžiraca okupilo se u subotu u prestonici na protestu na kome traže demokratske reforme i pored jakih policijskih snaga na ulicama i oko grada koje su, prema tvrdnjama organizatora, uhapsile više od 400 ljudi.

Policija opremljena za razbijanje demonstracija pokušala je da zatvori grad blokiranjem ulica, postavljanjem barikada na prilazima gradu i gomilanjem na strateškim tačkama na trasi protestnog marša, kako bi sprečila ljude da dođu do centra.

Policija je raspoređena i u predgrađima gde mnogi mediji imaju svoja sedišta. I pored toga, hiljade ljudi oglušile su se o zabranu demonstriranja na ulici i okupile u centru Alžira.

Prema nekim izveštajima, policija je počela da hapsi u pokušaju da rasturi demonstrante. Uhapšeno je više od 400 ljudi, među kojima su i žene i strani novinari, rekli su predstavnici nevladinog sektora.

Građani uzvikuju "Ne policijskoj državi" i "Buteflika napolje", što je upućeno predsedniku Abdelazizu Butefliki koji je na čelu države od 1999. Oni traže reforme i demokratizaciju iako, kako ukazuje AP, nisu eksplicitno naveli zahtev da Buteflika ode.

Pogledajte još