Balkan i dalje glavni izazov za Evropu

VAŠINGTON, 15. februara 2011. (Beta) - Događaji na Zapadnom Balkanu ponovo će predstavljati glavni izazov za stabilnost u Evropi 2011, ocenjuje se u izveštaju direktora Nacionalne obaveštajne službe SAD Džejmsa Klapera o globalnim pretnjama po bezbednost.

U izveštaju Stalnom odboru za obaveštajne službe Predstavničkog doma, Klaper ocenjuje da su glavni izvori napetosti na Balkanu nerešena pitanja vezana za BiH i Kosovo.

Mučan međuetnički kondominijum u BiH i nerešena pitanja u vezi s Kosovom, uključujući budućnost većinski srpskih oblasti na severu Kosova, napore Beograda da ponovo otvori pregovore o statusu i slabost Prištine u vladavini zakona i demokratiji i dalje predstavljaju izvore napetosti koji zahtevaju diplomatsko i bezbednosno angažovanje Zapada, navodi se.

Kada je reč o Srbiji, u izveštaju podnetom 10. februara ističe se da su srpski lideri privrženi evropskoj budućnosti, a predsednik (Srbije Boris) Tadić ima želju da se brzo napreduje ka članstvu u EU, ali da u isto vreme oni nisu spremni da odustanu od Kosova radi ostvarenja tog cilja.

Srbija je, dodaje se, ojačala saradnju sa NATO ali je ostala pri tome da u narednih nekoliko godina neće aktivno tražiti članstvo.

Pogledajte još