REZULTATI NOVE STUDIJE: Konzumiranje visokoprerađene hrane može da ubrza biološke procese starenja

Osobe koje konzumiraju u većim količinama industrijski prerađenu brzu hranu verovatno će imati promene na hromzomima povezanim sa starenjem za razliku od onih koji se hrane zdravije, pokazali su rezultati nove španske studije.

Tri ili četiri porcije takozvane "visokoprerađene hrane" dnevno udvostručuju izglede da će njihove telomere biti kraće u odnosu na one kod osoba koji je konzumiraju ređe, objavili su španski naučnici na virtuelnoj međunarodnoj konferenciji o gojaznosti.

Telomere su svojevrsne zaštitne kapice na krajevima hromozoma, koje se sa svakom ćelijskom deobom skraćuju i zato se smatraju pokazateljem starenja. Pravilo glasi: što su telomere kraće, to je živo biće starije. Skraćenje dužine telomera znak je biološke starosti.

Kratke telomere su markeri biološkog starenja na ćelijskom nivou, a ova studija ukazuje na to da je loša ishrana značajan faktor kada je u pitanju brže starenje ćelija.

Svaka ljudska ćelija ima 23 para hromozoma koji sadrže naš genetski kod.

Telomere ne nose genetičke informacije, ali su ključne u procesu očuvanja stabilnosti hromozoma i naše DNK, od čijeg funkcionisanja zavise sve ćelije u telu.

Što smo stariji to se naše telomere prirodno skraćuju jer se kod svake podele ćelija deo njih izgubi.

Naučni tim koji su vodile profesorke Mariom Bes-Rastrolo i Amelia Marti sa Univerziteta u Navari želeli su da istraže vezu između redovnog konzumiranja visokoprerađene hrane i skraćenja telomera.

U pitanju je hrana sa industrijski proizvedenim sastojcima sastavljenim od mešavine ulja, masti, šećera, skroba i proteina koji sadrže malo ili nimalo prirodnih namirnica.

Često uključuju veštačke zaslađivače, boje, konzervanse i druge aditive koji produžavaju rok trajanja hrane. Ali navedena svojstva ne znače da je takva hrana nutritivno siromašna u poređenju sa manje prerađenim varijantama.

Ranija istraživanja pokazala su snažnu korelaciju između visokoprerađene hrane i visokog pritiska, gojaznosti, depresije, dijabetesa tipa 2 i nekih vrsta karcinoma.

Za potrebe studije španski naučnici proučili su zdravstvene podatke oko 900 osoba starijih od 55 godina, među kojima su trećinu činile žene prosečne starosti manje od 68 godina.

Prema prehrambenim navikama učesnici studije podeljeni su u četiri grupe: prva gripa je konzumirala manje od dve visokoprerađene namirnice dnevno, a četvrta više od tri.

Pokazalo se da je u četvrtoj grupi bilo znatno više zabeleženih slučajeva kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa, a njeni učesnici su konzumirali više masti, soli i holesterola, a manje povrća i voća.

U poređenju sa grupom koja je konzumirala najmanje visokoprerađenih namirnica, u ostale tri uočena je povećana verovatnoća za skraćenje telomera od 29, 40 i 82 odsto.

Španski naučnici uspeli su da dokažu da ljudi koji često konzumiraju industrijski prerađenu hranu biološki značajno brže stare.

Ali istovremeno su naglasili da to nije direktno uzročno posledična veza, pa smatraju da je potrebno sprovesti dodatna istraživanja kako bi se nedvosmisleno povezao proces skraćenja telomera sa načinom ishrane.

Rezultati studije objavljeni su u stručnome časopisu "American Journal of Clinical Nutrition".

Izvor: N1/Hina
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još